Groenteroerbak met noedels

Groenteroerbak met noedels

Hugh: ‘Ik heb hier de meest voor de hand liggende groenten gebruikt – wortels, broccoli en kool – om te laten zien hoe lekker ze hiervan worden. Maar je kunt natuurlijk eindeloos veel groenten roerbakken. Hieronder geef ik een paar ideeën.’

Bereiding

1. Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking, spoel ze goed af onder de koude kraan, schep er een paar druppels olie door en zet apart.

2. Verhit circa ½ eetlepel plantaardige olie in een grote wok of koekenpan op hoog vuur.

3. Voeg als de olie erg heet is de wortel(s) en broccoli toe en bak 3-4 minuten; blijf goed roeren, maar niet constant tot ze kleur krijgen en gaar worden – maar nog wel wat bite hebben. Schep in een kom.

4. Schenk meer olie in de pan en bak de kool een paar minuten; blijf goed roeren. Houd het vuur hoog en laat de kool donkere plekjes krijgen. Bak de knoflook, lenteui en chili een minuut mee.

5. Voeg de wortel en broccoli weer toe aan de wok, met de noedels en eventueel de linzen of tofu. Schep 2 minuten door elkaar tot alles heet is.

6. Draai het vuur uit en besprenkel de roerbak met de tamari of sojasaus, sesamolie, als je die gebruikt, en een flinke kneep limoen- of
citroensap. Schep in twee grote, warme kommen en dien meteen op, eventueel met wat extra limoen of citroensap erover.

Tips

Er zijn een paar eenvoudige regels voor succesvol roerbakken. De eerste is dat je alle groenten van tevoren moet snijden omdat een roerbakgerecht heel snel gaat als je eenmaal begint. Ten tweede is het belangrijk dat de pan niet te vol is – anders worden de groenten gaar zonder kleur te krijgen en om die reden bak ik de groenten hier in twee groepen. Dat is ook de reden waarom ik nooit voor een grotere groep roerbak. Je kunt dit recept verdubbelen en het dan in vier delen bakken zodat je er vier of vijf monden mee voedt maar verder dan dat zou ik niet gaan. De groenten worden heerlijk van smaak als ze bruine randjes en plekjes krijgen dus wees niet bang ze mooi goudbruin te bakken – vooral kool wordt er heerlijk van.

De laatste regel is dat de groenten een belangrijkere rol spelen dan de noedels, dus in plaats van dat dit wat groenten op een berg noedels zijn, wordt er aan het eind een bescheiden portie noedels door de groenten geroerd, voor een fijn textuurcontrast met de knapperige groenten.

Groentevariaties

Vervang de wortel door pastinaak of bietjes en de broccoli door bloemkool. Probeer  eens in vieren gesneden spruitjes in plaats van de kool. Je kunt ook peultjes, sperziebonen, courgette, paprika, koolrabi, knolselderij… en nog veel meer gebruiken.

Voor 2 personen

  • 75- 100 g volkoren, boekweit of zilvervliesrijstnoedels
  • plantaardige olie, om in te bakken
  • 1 grote of 2 middelgrote wortels, in dunne plakjes gesneden
  • 1 kleine stronk broccoli, in roosjes verdeeld, stronk fijngesneden
  • ½ kleine witte- of groenekool, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • bosje lenteuitjes, uiteinden eraf, diagonaal in stukjes
  • ½-1 verse rode of groene chilipeper, fijngesneden (zonder zaadjes als je niet van pittig houdt), of een snufje chilivlokken
  • handvol gekookte linzen of blokjes tofu (optioneel)
  • 1-2 el tamari of sojasaus
  • scheutje geroosterde sesamolie (optioneel)
  • 1 limoen of citroen

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Alle vega(n) recepten