Okra is in Nederland tegenwoordig goed verkrijgbaar, maar veel van ons zijn er nog wat bang voor. Geloof ons: dat hoeft echt niet. Je kunt hem grillen met olijfolie en zeezout, of vullen met geitenkaas of een krabmengsel, of met roomkaas en dan paneren en frituren. Óf maak er een heerlijke salade mee, zoals deze met geitenkaas, granaatappel en heerlijke verse kruiden.
1. Meng voor de dressing de olijfolie, azijn en honing in een kom. Voeg de knoflook en fijngehakte peterselie toe plus wat zout en peper naar smaak. Voeg een eetlepel water toe om de dressing te verdunnen. Meng goed, dek af met plasticfolie en houd zolang apart.
2. Verhit een grillpan op middelhoog vuur en rooster de okra’s 2-3 minuten per kant, tot ze licht geschroeid zijn. Verdeel de gemengde sla en gegrilde okra’s over 4 borden, verkruimel de geitenkaas erover en bestrooi met de granaatappelpitten.
3. Druppel de dressing over de salade, bestrooi met wat versgemalen zwarte peper en serveer meteen
Credits Recepten Helmi Smeulders; Fotografie Eef Ouwehand
Voor 4 personen
Tip Okra lijkt op een groente maar is eigenlijk een onrijpe, exotische vrucht. Wat je proeft? Het lijkt een beetje op een kruising van een aubergine en asperge met een licht pittige smaak. Koop exemplaren die fris groen ogen en stevig aanvoelen. Je koopt ze in de meeste toko’s, of kweek ze zelf. Okrazaadjes kun je online kopen via zadenkopenonline.nl.