Gegrilde feta, huisgemaakte tzatziki en een frisse paprikasalade, drie heerlijk makkelijke recepten voor als je wilt borrelen met vrienden en familie. Zet de bordjes dus maar snel klaar, vul deze Griekse borrelplank aan met wat je nog meer lekker vindt en dans tot in de late uurtjes de Sirtaki. En als het héél gezellig wordt: in Griekenland mag je met borden gooien. Laten jullie je lekker gaan? In dit geval staan al die scherven natuurlijk alleen maar voor (eet)geluk, geniet van het moment en morgen kun je weer poetsen!
Gegrilde feta
1. Verwarm de ovengrill voor tot 240 °C.
2. Leg de hele feta, de kerstomaten en de olijven in een kleine ovenschaal.
3. Bestrooi met de oregano, de chilipeper en het zout, besprenkel met de olijfolie en zet 10 minuten in de oven tot de feta vanboven is gegrild. Serveer direct.
Tzatziki
1. Was en droog de komkommer en de munt. Trek de muntblaadjes van de takjes.
2. Hak de dille en de muntblaadjes fijn. Pel de knoflook en hak hem fijn.
3. Snijd de uiteinden van de komkommer en snijd hem in zeer kleine blokjes.
4. Meng de Griekse yoghurt met de gehakte kruiden, de blokjes komkommer, de gehakte knoflook, de olijfolie en zout en zwarte peper. Zet tot gebruik in de koelkast.
Paprikasalade
1. Was en droog de paprika’s, tomaten en peterselie.
2. Hak de peterselie fijn. Snijd de tomaten in vieren en de paprika’s in reepjes (verwijder eerst de zaden en zaadlijsten).
3. Meng in een kom de tomaten, aprika’s, peterselie, rozijnen, kappertjes, olijfolie, wijnazijn, oregano, zout en zwarte peper.
4. Laat voor gebruik minstens 2 uur intrekken in de koelkast.
Maak deze salade bij voorkeur de avond tevoren zodat de paprika’s zachter zijn en de rozijnen zich volzuigen met saus.