Sinds deze week ligt Verukkelijk vegan bakken overal in de boekhandel! Dit boek staat vol kleurrijke, plantaardige en vooral heeeerlijke baksels. Bijvoorbeeld deze gezonde variant van de Amerikaanse rockyroadrepen. De smaken en texturen van het origineel vind je terug in deze vegan variant: het zoete en zachte van de marshmallows in combinatie met de knapperige hartigheid van de noten. Fijne bonus: je hebt maar één kom en een bakje nodig om dit simpele recept te maken.
1. Bekleed een grote broodvorm nauwkeurig met bakpapier en zorg dat het papier aan de bovenkant uitsteekt. Ik gebruik zelf een bakvorm van 28 x 13 cm, maar elke grote bakvorm of ovenschaal is goed.
2. Verwarm de chocolade en cacaoboter of olie in een steelpan of au bain-marie op laag vuur. Roer het mengsel 5 minuten zachtjes door, of tot de chocolade en boter volledig gesmolten zijn. Je kunt de ingrediënten ook in de magnetron laten smelten (steeds 15-30 seconden met een pauze ertussen) en ze daarna goed doorroeren tot een mooi glad geheel.
3. Doe de gepofte rijst, noten, het fruit en kokos in een grote kom en meng alles grofweg.
4. Schenk de gesmolten chocolade bij het notenmengsel en meng alles met je handen of een spatel tot de droge ingrediënten gelijkmatig door de chocolade verdeeld zijn. Verdeel het mengsel over de bakvorm en druk het stevig aan met de achterkant van een lepel. Bestrooi met de rozenblaadjes en zet het geheel 3 uur in de koelkast, of tot het stevig aanvoelt.
5. Haal de bakvorm uit de koelkast en trek voorzichtig aan de punten van het bakpapier om het rockyroadblok eruit te halen. Gebruik een scherp kartelmes of koksmes om het in repen te snijden. Geniet er meteen van, of bewaar ze in een luchtdicht afgesloten bakje maximaal 1 week op kamertemperatuur, 1 maand in de koelkast of 2 maanden in de vriezer.
Tip: Voor deze repen kun je heerlijk aan het experimenteren slaan met andere noten, zaden en gedroogd fruit. Wil je een nootvrije snack? Dan kun je de noten vervangen door geroosterde zonnebloem- of pompoenpitten.