Ik ben gek op de pitoues (gevulde broodjes) die mijn yiayia vaak bakt en ik kreeg de tip ze een keer met venkel te proberen. In tegenstelling tot de olijf-halloumiversie die ik als kind at, worden deze schatjes in de pan gebakken en dat is misschien wel waarom ik ze nog lekkerder vind. Omdat wilde venkel hier niet veel verkocht wordt, heb ik spinazie en dille toegevoegd om een soortgelijke textuur en smaak te krijgen. Je zou ook wat feta kunnen toevoegen omdat deze er zo goed bij past.
1. Begin met het maken van het deeg. Klop het broodmeel, zout, de olijfolie en azijn door elkaar. Schenk er ongeveer 200 milliliter koud water bij, vorm er met je handen een deegbal van en kneed deze tot je een glad deeg hebt. Voeg extra water toe als het deeg wat droog is. Bestuif een schoon aanrecht met wat meel, leg de deegbal erop en kneed het deeg ongeveer 5 minuten. Prik erin met je vinger: als het deeg terugveert heb je lang genoeg gekneed. Leg het deeg in een schone kom, dek deze af met een theedoek en laat 45 minuten rusten.
2. Snijd intussen de venkelknol en lente-uitjes fijn. Doe ze in een vergiet met de spinazie, een snuf zout en een flinke snuf peper. Knijp alles met je handen door elkaar en laat in de gootsteen uitlekken.
3. Als het deeg en de vulling klaar zijn, laat je het deeg op een dun met meel bestoven aanrecht glijden. Snijd het in 10 even grote stukken. Knijp nog een keer al het vocht uit het spinaziemengsel en doe het in een mengkom. Snijd de dille fijn en roer erdoor. Verkruimel de feta erboven.
4. Neem een deel deeg en druk het plat tot het net groot genoeg is om 1 volle eetlepel van het venkelmengsel te omvatten. Houd het deeg in je handpalm, schep de vulling erop en knijp het deeg over de vulling heen dicht zodat je deze niet meer ziet. Leg het gevulde deeg op een met meel bestoven aanrecht, druk met je hand plat en rol het daarna uit tot het 0,5-1 centimeter dik is. Herhaal met de rest van het deeg en de vulling.
5. Zet een grote koekenpan op middelhoog vuur en doe er een paar eetlepels olijfolie in. Bak de gevulde broodjes 2-3 minuten aan elke kant tot ze goudkleurig en krokant zijn en serveer ze. Ze zijn warm het lekkerst maar als je restjes hebt smaken ze de volgende dag ook prima. Warm ze dan even op in de pan of oven.
Dit recept is afkomstig uit het gratis weekmenu met recepten uit Cyprus. Het hele weekmenu kun je downloaden door op onderstaande afbeelding te klikken.