Geroosterde spruitjes & pomelo

Geroosterde spruitjes & pomelo

Yotam Ottolenghi staat symbool voor het nieuwe koken met groente. Na bestsellers Ottolenghi het kookboek, Plenty en Jerusalem is het tijd voor een nieuwe titel: Plenty More. Het uitgangspunt hierbij is het koken met verschillende technieken. ‘Spuitjes smaken heel anders als je ze kookt, roostert of bakt in de pan’, aldus Ottolenghi.

Bereiding

Geroosterde spruitjes met pomelo & steranijs

1 Breng de suiker met de kaneel, het steranijs en 100 ml water tegen de kook aan. Laat 1 minuut zacht koken tot de suiker is opgelost. Neem dan de pan van het vuur, roer er 1 eetlepel citroensap door en laat afkoelen.

2 Pel de *pomelo en verwijder het witte, bittere vlies. Verdeel de vrucht in parten en breek het vruchtvlees boven een kom in kleinere stukken. Giet wat afgekoelde siroop over de partjes pomelo. Laat minstens een uur marineren – schep regelmatig om.

3 Verwarm de oven op 220 °C. Blancheer ondertussen kort de spruitjes en sjalotten. Giet ze af, spoel ze kort onder de koude kraan en dep ze droog. Snijd de spruitjes en sjalotten doormidden of in vieren zodat alles van gelijke grootte is, en doe alles met 3 eetlepels olie, ½ theelepel zout en wat zwarte peper in een kom. Laat even kort intrekken en spreid het mengsel dan uit op een bakplaat. Rooster het 20 minuten in de oven tot de spruitjes goudbruin en beetgaar zijn. Laat afkoelen.

4 Haal de kaneelstokjes en steranijs uit de kom met pomelo, giet de pomelo boven een kom door een zeef en bewaar de opgevangen siroop. Doe vlak voor het opdienen de sjalotten, spruitjes, pomelo en koriander in een grote mengkom. Voeg de overgebleven 2 eetlepels olijfolie, citroensap, 1 eetlepel pomelomarinade en ¼ theelepel zout toe. Meng alles luchtig door elkaar en serveer de salade.

*Als je geen pomelo kunt vinden, is grapefruit een prima alternatief. Gebruik dan minder citroensap.

 

4 personen
• 100 g kristalsuiker
• 2 kaneelstokjes
• 5 stuks steranijs
• 3 el citroensap
• 1 grote pomelo à 900 g (300 g na het schillen en loshalen van de partjes)
• 600 g spruitjes, schoongemaakt
• 250 g sjalotten, gepeld
• 75 ml olijfolie
• flinke hand korianderblaadjes, fijngehakt


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek