‘Houd bij het kopen van vis altijd in de gaten welke het meest vers is. Tonijn en zwaardvis hebben in grote delen van de wereld te lijden onder overbevissing en het is heel belangrijk dat we de visstand de tijd geven om zich herstellen – houd dat in je achterhoofd en kies voor vis die op verantwoorde en duurzame wijze is gevangen.’ – Jamie Oliver
1. Stook de barbecue op of zet een grillpan op het vuur. De salsa is vrij eenvoudig te maken – het is voornamelijk hakwerk! Leg een grote snijplank neer en snijd de lente-uitjes en Spaanse peper is dunne ringetjes. Leg vervolgens de korianderblaadjes en -steeltjes en de muntblaadjes op de gesneden lente-uitjes en hak de blaadjes fijn. Snijd de tomaten daar weer bovenop en blijf hakken tot het mengsel de gewenste consistentie heeft – ik heb mijn salsa het liefst vrij fijn. Door alles op dezelfde plank te hakken mengen de smaken heel goed.
2. Schraap zorgvuldig alle gehakte ingrediënten, inclusief het vocht, van de plank in een mooie serveerschaal. Breng de salsa flink op smaak met zeezout en het citroen- en limoensap. Naar mijn mening moet salsa vrij pittig en hoog op smaak zijn. Doe er dus wat bij, roer en proef, doe er nog wat bij, roer en proef opnieuw, en ga hiermee door tot de salsa perfect naar wens is. Als je de salsa extra pit wilt geven door er nog wat gehakte Spaanse peper bij te doen, is dit het moment om dat te doen.
3. Zet de salsa even aan de kant terwijl je met de vis aan de slag gaat. Wrijf beide kanten van de stukken tonijn in met olijfolie, bestrooi ze met zout en peper en rooster of gril ze aan beide kanten tot ze zo gaar zijn als je ze hebben wilt. Serveer de tonijn op een bord met een flinke lepel van de salsa erop of ernaast.
Dit recept komt uit het boek ‘Thuis bij Jamie’ van Jamie Oliver (€24,85, Kosmos Uitgevers).