Onze visexpert Bart van Olphen: ’Ze zijn er dol op in Indonesië: sambal. Met meer dan dertig soorten hebben ze er een stuk meer dan de voor ons vooral bekende sambal oelek. Belangrijk ingrediënt van sambal is trassi, dit is een pasta van gefermenteerde garnalen, die samen met zout tot blokjes wordt geperst. Rooster het zelf of koop het kant-en-klaar (trassi bakar) bij de Indonesische toko.’
1. Maal de knoflook met een knoflookpers tot een dikke puree. Snijd de sjalotten en kaffirlimoenblaadjes heel fijn — eventueel met een keukenmachine. Snijd de stengels citroengras en rawit in heel dunne ringetjes en meng ze in een kom.
2. Wikkel het stukje trassi in alufolie en verhit een grillpan op hoog vuur. Rooster de trassi ongeveer 2 minuten tot trassi bakar. Verkruimel de geroosterde trassi en meng met de rest van de sambalingrediënten in de kom. Voeg 2 eetlepels (plantaardige) olie en het limoensap toe, en meng goed.
3. Smeer de tonijnsteaks in met de kokosolie en bestrooi beide kanten met zout en peper naar smaak.
4. Verhit een grillpan op hoog vuur en gril de tonijnsteaks 3 minuten per kant, zodat de vis vanbinnen sappig en vanbuiten knapperig is. Serveer meteen samen met de Balinese sambal, een partje limoen en eventueel atjar tjampoer.
Credits Receptfotografie David Loftus; Recepten Bart van Olphen