Deze platbroden zijn echt niet moeilijk te maken en kunnen met allerlei specerijen op smaak worden gebracht – ik heb ook weleens gemalen chilivlokken, gemalen kurkuma en paprikapoeder gebruikt. Gril ze een paar minuten en je hebt een knapperige, rokerige basis voor alle soorten toppings – in dit geval paddenstoelen – die op hun plek worden gehouden door frisse ricotta. Voor een snelle versie kun je pitabroodjes, lavash of zelfs sneetjes knapperig brood gebruiken.
MAAK DE PLATBRODEN: meng de 2 soorten meel, het zout, komijnzaad, de bakingsoda, suiker en het bakpoeder in een middelgrote kom. Voeg de yoghurt, de olie en 55 milliliter water toe en roer tot je een samenhangend deeg met een paar grove droge stukjes op de bodem van de kom hebt. Leg het deeg op een met meel bestoven werkvlak, bestuif het met een beetje meel en kneed het 2 tot 3 minuten, tot het glad is en gelijkmatig bevochtigd aanvoelt. Leg het in een schone kom en dek het af. Laat het minstens 20 minuten (tot een paar uur) rusten op kamertemperatuur.
MAAK DE TOPPINGS EN STEL HET GERECHT SAMEN: klop ondertussen de ricotta en 1 eetlepel olie door elkaar in een kleine kom. Voeg zout en peper toe en rasp de schil van de citroen erover (bewaar de citroen). Klop nogmaals. Proef en voeg indien nodig nog wat zout en peper toe. Zet de ricotta tot gebruik in de koelkast (of dek hem af en bewaar hem een paar dagen in de koelkast).
1. Maak de barbecue klaar voor direct grillen op middelhoog-hoog vuur. Maak het rooster schoon en vet het in met olie. Snijd de onderkant van de paddenstoelen en de lente-uitjes, leg ze op een diepe bakplaat en besprenkel ze royaal met olie. Bestrooi ze met zout en peper en meng tot ze bedekt zijn. Gril ze, indien nodig in gedeelten, tot ze zacht en donkerbruin zijn en een paar geblakerde plekjes hebben – de lente-uitjes 10 tot 12 minuten en de paddenstoelen 14 tot 16 minuten. Leg ze op een snijplank. Snijd de paddenstoelen grof en snijd de lente-uitjes fijn. Meng ze in een middelgrote kom en voeg het sap van een halve citroen en de peterselie toe. Proef en voeg indien nodig zout en peper toe.
2. Zorg indien nodig dat het vuur van de barbecue weer middelhoog-hoog is. Verdeel het deeg in 4 stukken. Bestuif een werkvlak met meel en rol de stukken deeg met een bestoven deegroller een voor een uit tot cirkels van 23 centimeter. Bestrijk de bovenkant van een cirkel met 1 eetlepel olie en leg de cirkel met de ingevette kant naar beneden op het barbecuerooster. Gril hem 1 tot 2 minuten, tot het deeg stijf wordt, de onderkant goudbruin is en er luchtbelletjes op de bovenkant verschijnen. Keer hem met een tang en gril hem nog 1 minuut, of tot de andere kant ook bruin is.
3. Leg het platbrood op een werkvlak en verdeel er ¼ van het ricottamengsel en ¼ van de lente-uitjes en de paddenstoelen over. Besprenkel hem met olie en snijd hem in punten. Herhaal dit met de rest van het deeg, de olie en de toppings.
Als het regent
Om dit binnen te maken bak je de paddenstoelen in olijfolie of gebruik je een andere seizoensgroente en rooster je die in de oven op 230 °C – de meeste soorten groenten zijn geschikt, zoals bloemkool, broccoli, pompoen, spruitjes, rode uien, rode bieten, wortels of radijsjes. Restjes gare groenten kunnen ook heel lekker zijn! In plaats van de platbroden te grillen bak je ze een voor een in een licht ingevette gietijzeren koekenpan op middelhoog-hoog vuur; keer ze halverwege.
Improviseer
Gebruik alleen gewone bloem; dan worden de broden luchtiger en minder taai heb je gewone (niet-Griekse) yoghurt, gebruik dan half zoveel water vervang de ricotta door verse geitenkaas vervang de lente-uitjes door een paar bosuitjes vervang de peterselie door munt, basilicum en/of koriander
Improviseer
Experimenteer met andere specerijen in plaats van het komijnzaad (zie de inleiding bij dit recept) gebruik een neutrale olie in plaats van olijfolie vervang het citroensap door een scheutje azijn (laat de geraspte citroenschil dan weg)