Dit gerecht komt het beste tot zijn recht als je hem onder een olijfboom op een idyllisch landgoed in Italie of Spanje eet. Maar ook op een druilerige Hollandse dag zal hij geweldig smaken. Het friszoete van de sinaasappel vormt de basis van een heerlijke dressing in deze salade.
1. Verdeel een van de sinaasappels in partjes en houd ze apart.
2. Pers de andere sinaasappel en doe het sap in een potje. Voeg de mosterd en 4 el van de olijfolie toe, plus wat zout en peper. Schroef het potje dicht en schud de ingrediënten door elkaar.
3. Mix de ciabatta tot kruimels in de keukenmachine en spreid ze uit over een bord. Bestrijk de makreelfilets lichtjes met olijfolie en wentel ze door de kruimels. Verhit de rest van de olie in een grote pan en bak de filets in 3 min. per kant gaar.
4. Doe de venkel, rucola en munt in een kom, schenk er het grootste deel van de dressing over en schep door elkaar. Rangschik de salade op een schaal en verdeel de makreelfilets en sinaasappelpartjes erover. Voeg de olijven en overgebleven dressing toe en serveer.
2 PERSONEN
• 2 kleine sinaasappels
• 1½ el campari
• ½ tl grove mosterd
• 6 el olijfolie, plus wat extra voor het bestrijken
• 125 g ciabatta
• 4 makreelfilets
• 1 venkelknol, kern verwijderd, in plakjes
• 70 g rucola
• blaadjes van handjevol munt, gescheurd
• 50 g zwarte olijven