Gebraden kip met dukkah en granaatappel

Gebraden kip met dukkah en granaatappel

Gezellig diner met vrienden en familie gepland? Look no further en ga voor deze gebraden kip met dukkah en granaatappeldressing. Voor vegetariërs kun je in plaats van kip 1 bloemkool van 800 gram gebruiken – gebruik dan 2 ingelegde citroenen in de marinade, maar bereid hem verder op precies dezelfde manier als de kip.

Bereiding

1. Ik probeer dit altijd exact zo uit te kienen dat de kip vlak voor mijn gasten er zijn uit de oven komt. Verhit de oven tot 180˚ C en zet een passende braadslee klaar.

2. Halveer de ingelegde citroenen, verwijder de zaadjes, snijd de citroenen fijn en strooi ze in de slede. Hak de rode pepers, ris de blaadjes van de rozemarijn, strooi ze in de slede en knijp het sap van de granaatappel door je vingers erbij. Voeg 1 eetlepel olie toe, leg de kip erop, bestrooi hem met een snufje peper en zout, en masseer de kip in alle hoekjes en gaatjes met de heerlijke smaakmakers.

3. Giet 150 ml water erbij, braad de kip 1 uur en 20 minuten, of tot hij goudbruin is, en bedruip hem halverwege met het braadvocht. Haal hem uit de oven, dek de slede af en laat de kip 30 minuten rusten.

4. Leg de kip op een schaal, besprenkel en kwast hem in met de honing, strooi de dukkah erover. Schep voor de dressing een flinke lepel van het vet uit de slede en gooi het weg.

5. Zet de slede op matig vuur op het fornuis, doe 1 eetlepel rodewijnazijn erbij, schraap het aanbaksel van de bodem los en laat de dressing inkoken. Giet hem af door een zeef in een kannetje. Serveer hem bij de kip en een kommetje rucola. Heerlijk in combinatie met Geroosterde pompoen en Geprakte aubergine, waarvoor je de recepten ook vinden kunt in het boek Samen eten.

WEES ZUINIG OP DIE CITROENEN

Ingelegde citroenen blijven na openen niet lang goed. Giet het inmaakvocht in een blender, verwijder de pitjes, doe de citroenen bij het sap en maal tot een dunne puree. Perfect om in te vriezen in een ijsblokjeshouder en voor stoofpotten, salades, rijst, gebakken vlees en dressings te gebruiken.

Energie: 248 kcal. Vet: 8,5 g. Verz. vet: 1,7 g. Eiwit: 38,2 g. Koolhyd.: 5 g. Suiker: 4,5 g. Zout: 1 g. Vezels 1,1 g.

Voor 6 personen

  • 1 pot van 350 g kleine ingelegde citroenen
  • 1 verse rode peper
  • 1 bos rozemarijn (20 g)
  • 1 granaatappel
  • olijfolie
  • 1 hele kip van 1,5 kg
  • 1 el vloeibare honing
  • 3 el dukkah
  • rodewijnazijn
  • 140 g rucola

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Stem op jouw favoriet