Met dit recept maak je een heerlijke kip uit de oven. De cajun geeft de kip een pittige smaak en de sinaasappel geeft het geheel een zoet tintje. Serveer met de worteltjes en pittge jus.
1 Verwarm de oven voor op 200 ºC. Stamp de kruiden en specerijen met flink wat zout en peper door elkaar in een vijzel. Rasp de sinaasappelschil erdoor, voeg de helft van de tijm toe en stamp opnieuw. Meng er 1 el olijfolie door en wrijf de kip in met de mix.
2 Doe de ui en stukjes wortel in een braadslee met de kip erop. Snijd de sinaasappel doormidden. Doe de helft in de kip en bewaar de andere helft. Verlaag de oventemperatuur naar 180 ºC en braad de kip 75–80 minuten, tot-ie goudbruin is en er helder vocht uit loopt als je een vleespen in het dikste gedeelte steekt.
3 Kook de aardappels 5–6 min. voor; giet ze af en laat even droog stomen. Doe ze in een braadslee en bestrooi met zout. Schep er de knoflook en een scheutje olie door. Rooster ze 50 minuten, tegelijk met de kip.
4 Kook de gehalveerde wortels 4 min. voor; giet ze af en laat ze droog stomen. Schep ze in een braadslee, strooi er zout en peper over en schep er de honing, de rest van de tijm, het sap van de sinaasappelhelft en een scheutje olijfolie door. Houd apart.
5 Haal de kip uit de oven als ie gaar is en schuif de worteltjes erin. Controleer de aardappels; schud of schep ze om en verhoog de temperatuur naar 200 ºC.
6 Leg de kip op een schaal, bedek losjes met alufolie om ‘m warm te houden en laat rusten; Los het bouillonblokje op in 750 ml water dat net van de kook af is. Zet de braadslee van de kip op middelhoog vuur. Strooi de bloem erin en schraap de aanbaksel van de bodem. Wacht tot de bloem mooi donker is en voeg de bouillon toe. Breng aan de kook en laat 5 min. borrelen; blijf roeren. Giet hem door een zeef, als de jus de juiste consistentie heeft. De groenten zijn nu ook klaar; serveer met de cajunkip en pittige jus.
Per portie 668 kcal, 32,1 g vet (7,8 g verzadigd), 39,1 g eiwit, 51,3 g koolhydraten, 14,9 g suikers