Krijg jij nooit genoeg van lange, slierterige pasta? Ben je ook dol op lasagne? Wil je nooit meer hoeven te kiezen? Same. Deze pastataart biedt al dit genot in één gerecht: buitengewone tomatensaus, een kaasfeest en een lading koolhydraten. Net als bij een bord vol pasta is het gewoon zo al geweldig. Net bij lasagne is het als restje de volgende dag nog beter. Je kunt het nu allemaal tegelijkertijd hebben.
1. Verwarm de oven voor tot 200°C.
2. Breng 3 liter water aan de kook in een grote pan op hoog vuur. Los al roerend 1 eetlepel zout op in het water en voeg de bucatini toe. Kook de bucatini 4 minuten korter dan de aanwijzingen voor beetgaar op de verpakking. Giet de bucatini af.
3. Meng in een grote pan de tomatenblokjes met de olijfolie, knoflook, ½ theelepel zout, de chilivlokken, de helft van het basilicum en de oregano. Breng de saus op matig vuur aan de kook en kook de saus 20 minuten, roer af en toe, tot de saus is ingekookt tot ongeveer 700 ml.
4 Klop in een grote kom de eieren los en meng ze met de helft van de Parmezaanse kaas, de helft van de mozzarella, de ricotta en veel zwarte peper. Voeg de bucatini toe en meng met een keukentang tot alles gemengd is. Houd 240 ml tomatensaus achter, voeg de rest toe aan de bucatini en meng opnieuw. Schenk het bucatini-mengsel in een gietijzeren koekenpan met een doorsnede van 30 cm. Schenk de bewaarde tomatensaus over het bucatini-mengsel.
5 Bak de bucatini-taart ongeveer 20 minuten tot de saus donkerrood en de bucatini bovenop knapperig is. Haal de koekenpan uit de oven en bestrooi de taart direct met de overgebleven Parmezaanse kaas, mozzarella en het basilicum. Laat de taart 10 minuten afkoelen voordat je hem in punten snijdt.
Life skill:
Lange slierten pasta zijn zo’n beetje altijd onderling uitwisselbaar. We zijn dol op bucatini in dit recept, maar met spaghetti of capellini (heel dunne slierten) gaat het net zo goed. Beter nog, gebruik wat je bij de hand hebt en wees de ingrediënten vervangende held van wie we weten dat je die kunt zijn.