Dit is Jamie Olivers variant op de traditionele garnalencocktail, met een romig yoghurtsausje – vol bacteriën die goed zijn voor de darmflora – en avocado in plaats van calorierijke mayo.
1 Laat diepvriesgarnalen een nacht in de koelkast ontdooien. Of leg ze, om tijd te besparen, in een kommetje water, terwijl je met de andere ingrediënten aan de slag gaat.
2 Kook de krieltjes 15 tot 20 minuten in een grote pan gezouten kokend water, of tot ze gaar zijn, giet ze af en laat ze uitwasemen. Prak ze in een grote kom en zet ze opzij. Schil ondertussen de avocado, verwijder de pit en doe het vruchtvlees met de yoghurt en het sap van 1 citroen in een blender.
3 Pluk een klein handjevol jonge basilicumblaadjes en zet ze in een kopje koud water opzij. Doe de rest in de blender en maal er een gladde saus van. Proef, breng de saus op smaak en verdun hem zo nodig met een scheutje water.
4 Schil de komkommer, snijd hem in de lengte doormidden, schraap de waterige kern eruit en snijd de helften in dunne plakjes. Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze in dunne ringetjes. Halveer de ½ krop ijsbergsla en snijd hem in dunne reepjes. Snijd de kerstomaatjes in kwarten en knip de tuinkers. Doe alles bij de aardappels in de kom en maak de salade aan met 1 eetlepel olie en het sap van de overgebleven citroen. Proef, breng de salade verder op smaak en verdeel hem over je borden.
5 Laat de garnalen goed uitlekken en meng ze met 2 eetlepels van de saus en alle erwten. Verdeel ze over de borden, schep er een extra lepel van de saus op en garneer met in ringetjes gesneden rode peper en de apart gehouden basilicumblaadjes. Eet smakelijk!
—
Dit recept komt uit het boek ‘Superfood voor familie en vrienden’ van Jamie Oliver (€ 29,99, Kosmos Uitgevers).