Gado Gado met gemarineerde tempé

Gado Gado met gemarineerde tempé

Over de salade in het boek: “Gado gado is een gerecht uit Indonesië dat bestaat uit groenten en verse pindasaus. Superlekker en echt comfortfood. Ik houd ervan om de gado gado uit een kom met een boel lekkere dingen te eten.”

Bereiding



1. Pindasaus: meng de gember, knoflook, pindakaas, het limoensap, de rijst- of agavesiroop, sesamolie, rode chiliflakes en het water met een staafmixer of in een blender. Je kunt deze pindasaus ook rustig opwarmen in een pannetje en hem bij een ander gerecht dan salade serveren. Laat hem dan niet te lang koken!

2. Maak de marinade voor de tempé door sojasaus, gember, korianderzaad, agavesiroop, knoflook, citroengras, sjalot en sesamolie even goed te mengen in een blender of met een staafmixer. Snijd de tempé in mooie dunne reepjes en meng de marinade erdoor. Laat dit minimaal een halfuur afgedekt in de koelkast staan. Verwarm na 15 minuten de oven voor op 180 °C.

3. Snijd de komkommer in de lengte doormidden en vervolgens in plakjes. Doe deze in een kommetje, giet de rijstazijn en het water erover en laat 15 minuten staan.

4. Kook de zilvervliesrijst volgens de instructie op de verpakking. Kook de sperziebonen ongeveer 5 minuten in een ruime pan kokend water met zout en laat ze afkoelen in koud water.

5. Verdeel de gemarineerde tempé over een met bakpapier beklede ovenschaal en zet deze in het midden van de voorverwarmde oven. Schep de tempé elke minuten even om zodat hij mooi gelijkmatig gaart. Haal hem na 15-20 minuten uit de oven; hij is klaar als hij mooi bruin en krokant is.

6. Verdeel de spinazie over vier grote borden en schep hier de zilvervliesrijst op. Verdeel dan de tempé, sperziebonen, taugé en gemarineerde komkommer erover en serveer de salades met een flinke lepel snelle pindasaus.

Tip: let op: de tempé in deze salade moet 30 minuten marineren.

Dit recept komt uit het boek ‘Sla Easy salades’ van Ida de Haart (€15,-, Kosmos Uitgevers). 
 

 

Voor 4 personen, 45 minuten:

  • 100 ml Japanse sojasaus
  • 2 cm verse gember
  • 1 tl korianderzaad
  • 1 el agavesiroop
  • 1 teentje knoflook, gepeld
  • 1 stengel citroengras
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 1 tl sesamolie
  • 300 g tempé
  • 1 komkommer
  • 150 ml rijstazijn
  • 150 ml water
  • 300-400 g zilvervliesrijst
  • 400 g sperziebonen
  • 200 g spinazie
  • 250 g taugé
  • supersmeuïge snelle pindasaus




Supersmeuïge snelle pindasaus (250 ml):

  • 2 cm gember, geschild
  • ½ teentje knoflook, gepeld
  • 100 g pindakaas, 100% pinda
  • sap van ½ limoen
  • 1 tl rijst- of agavesiroop
  • 1 tl sesamolie
  • ½ tl rode chiliflakes
  • 80-100 ml water


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine