Yotam Ottolenghi: ‘Als ik aan de lente denk, denk ik aan de kleur groen. In dat palet vind je ingrediënten als erwtjes, verse bonen, asperges, artisjok, delicate blaadjes, kruiden en lente-ui. Eigenlijk alles wat net omhoog is gekomen, supervers is en niet zo veel tijd onder de grond heeft gespendeerd als de meeste wintergroenten. Gecombineerd met citrus en eventueel een jonge kaas heb je het ultieme lentegevoel te pakken.’ Deze salade is een twist op het origineel uit ‘Ottolenghi het kookboek’ en bevat alle groene frisheid van de lente.
1. Breng een pan water aan de kook. Voeg de tuinbonen, doperwten en sugarsnaps toe en blancheer ze 2 minuten. Doe over in een vergiet, spoel af met koud water, laat goed uitlekken en dep droog.
2. Doe de bonen, erwten en sugarsnaps over in een kom als ze helemaal zijn afgekoeld. Voeg de artisjokken toe samen met de granaatappelpitjes en roze peperkorrels. Meng goed.
3. Rasp de schil van de citroen en voeg die samen met het sap van de helft van de citroen en de verse kruiden toe. Besprenkel het geheel met wat olijfolie, schep om en proef — breng eventueel op smaak met wat zout, extra citroensap en olijfolie.
Credits Tekst & recepten Suzanne Pronk Fotografie Renée Kemps (Food)styling Marieke Verdenius