Recept
Franse Kip uit de oven
Oma Donna haalt haar inspiratie uit haar vele reizen door Frankrijk, een land dat haar hart heeft gestolen. Voor haar Franse kip uit de oven doet ze graag haar boodschappen op de markt in Amstelveen. Hier kiest ze met zorg de mooiste verse kruiden, aardappelen en groenten uit – precies zoals ze dat in Frankrijk zou doen. De geuren, gesprekken en levendige sfeer op de markt maken het voor haar extra bijzonder. De Franse keuken behoort volgens Oma Donna tot de beste ter wereld: koken gebeurt met aandacht, liefde en respect voor de producten. Met dit gerecht zet Oma Donna zo’n stukje joie de vivre op tafel. Bon appétit!

Ingrediënten
Voor 6 personen | bereidingstijd 1 uur en 35 minuten
- 1 hele kip
- 4 aardappelen ongeschild, in grove stukken
- 3 tomaten, in kwarten
- 1 rode ui, in grove stukken
- 1 aubergine, in grove stukken
- 1 tl gedroogde salie
- 1 tl gedroogde rozemarijn
- 1 tl gedroogde tijm
- 1 tl gedroogd basilicum
- 1 tl grof zeezout
- 2 takjes tijm
- 2 el olijfolie
- 1 citroen, gehalveerd
- 2 el honing
- zout en peper
Benodigdheden
- braadslee van 28 cm, wildschaar
Bereiding
- Verwarm de oven voor tot 180 °C (hetelucht) of 200 °C (elektrisch). Breng een pan met ruim gezouten water aan de kook en kook de aardappelen 5 minuten. Giet af en verdeel over de braadslee.
- Voeg de tomaten, rode ui en aubergine toe aan de aardappelen.
- Meng de salie, rozemarijn, tijm, het basilicum en zeezout in een kommetje. Strooi dit kruidenmengsel over de groenten.
- Leg de kip met de ruggengraat naar boven op een snijplank. Knip de kip met een wildschaar langs de ruggengraat open en vouw open. Druk stevig aan zodat de kip plat ligt.
- Leg de kip met de borst naar boven op de groenten. Leg de takjes tijm tussen de kip en groenten.
- Bestrijk de kip met olijfolie. Knijp de citroen boven de kip uit en snijd de uitgeknepen helften in stukken. Leg tussen de kip en groenten.
- Bestrooi de kip royaal met zout en peper en besprenkel met de honing.
- Zet de braadslee in de oven en rooster de kip 45-55 minuten, tot de kip gaar is en de groenten goudbruin zijn.
Credits fotografie: Saskia Lelieveld
Oma’s ovengerechten is gemaakt door Stichting Oma’s Soep. Bij Stichting Oma’s Soep draait alles om verbinding. Jongeren en ouderen komen wekelijks samen om soep te maken, verhalen te delen en eenzaamheid tegen te gaan. Wat begon als een kleinschalig initiatief is uitgegroeid tot een landelijke beweging met duizenden ontmoetingen per jaar. Naast de gezellige kookdagen organiseert de stichting ook creatieve evenementen zoals Disco Ballen Bingo en het Pop-up Speeddate Restaurant. En wist je dat ze ook heerlijke soepen verkopen? De opbrengst gaat rechtstreeks naar sociale activiteiten voor ouderen.
Een warme kom soep, een goed gesprek en een glimlach – dat is de kracht van Oma’s Soep.