Zonder ijs geen zomer. Deze goddelijke semifreddo met pistache en frambozen neemt je even mee naar la divina Italia. Maak ‘m als toetje op een warme zomerse dag.
1 Laat een cakeblik (à 1,5 liter) of andere vorm koud worden in de vriezer. Pureer 200 gram van de frambozen in de keukenmachine en druk ze door een zeef, vang het sap op en gooi de pulp weg. Hak de pistachenoten grof en houd ze zolang apart.
2 Splits de eieren en doe ze apart van elkaar in een kom. Klop de suiker door de eidooiers tot je een licht, romig mengsel hebt. Klop de eiwitten met het zout tot stijve pieken. Klop de slagroom lobbig in een derde kom. Schep de slagroom en het eiwitschuim door het dooiermengsel en blijf mengen tot je een gladde massa hebt.
3 Neem het blik uit de vriezer en schep er een paar lepels van het semifreddomengsel in. Schep de meeste frambozensaus erover en roer voorzichtig om een marmereffect te krijgen. Strooi dan de helft van de gehakte pistachenoten en de hele frambozen erop.
4 Herhaal deze stap met nog een laag semifreddo, de rest van de saus en de laatste nootjes en frambozen en bewaar hem 5 uur in de vriezer. Zet de semifreddo 15 minuten voor het serveren in de koelkast, zodat-ie zachter wordt en je ‘m makkelijk kunt scheppen.
10 PERSONEN
• 400 g frambozen
• 70 g gedopte pistachenoten
• 3 grote eieren
• 80 g fijne kristalsuiker
• 1 snuf zeezout
• 400 ml slagroom