Goed nieuws voor wie geen gluten mag (of wil): met dit recept kun je zorgeloos genieten van een Italiaanse klassieker.
Voor je begint: controleer bij het kopen van je ingrediënten altijd of ze honderd procent glutenvrij zijn.
1 Doe de gist, suiker en een scheutje melk in een kom en roer dit alles door elkaar; wacht tot het gaat schuimen.
2 Meng in een aparte kom de bloem, xanthaangom, het ei, de olie en de rest van de melk plus 1 theelepel zout. Schenk het gistmengsel erbij en meng het met de hand, tot je een deeg hebt.
3 Roer het zuiveringszout en de azijn door elkaar. Schep dit mengsel door het deeg. Doe het deeg dan over in een ingevet vierkant bakblik van 23 x 23 cm, duw het in de hoeken, dek af met een vochtige theedoek en laat het 1 uur rijzen op een warme plaats.
4 Laat voor de topping de artisjokken uitlekken en doe ze in een kom met de tijm, knoflook, geraspte citroenschil en een wat olie; schep ze door elkaar. Verwarm de oven voor op 200 ºC.
5 Prik met je vingers veel kuiltjes in het deeg, bedruppel het met wat olie en verdeel de topping erover. Bak de focaccia in 25–30 minuten goudbruin in de oven. Serveer warm.
Tip Xantaangom is een bindmiddel en online verkrijgbaar via o.a. de biologischetoko.nl. Zuiveringszout of natriumbicarbonaat is verkrijgbaar bij De Tuinen en andere drogisterijen.
Per portie 224 kcal, 8,1 g vet (1,6 g verzadigd), 4,9 g eiwit, 32,7 g koolhydraten, 2,1 g suikers
Leer in deze video focaccia maken van Jamie.