Flespompoen met gedroogde kersen en tahin

Flespompoen met gedroogde kersen en tahin

Deze Cypriotische salade is een combinatie van bijzondere smaken. De flespompoen samen met gedroogde kersen is al verrassend lekker, maar met alle andere ingrediënten wordt het al helemaal speciaal. Zo voeg je niet alleen een dressing van tahin toe, maar ook sumak voor een fruitig en zuur accent. Eén hap en je waant je in het zonnige Cyprus.

Bereiding



1. Verwarm de oven voor tot 200 C. Snijd de pompoen in de lengte doormidden en dan in lange partjes van 2-3 cm. Schraap de oranje draden eruit maar bewaar de pitten; spoel ze af. Leg de pompoen in een enkele laag op een bakplaat en besprenkel met olijfolie. Bestrooi met zout, peper, oregano en kaneel. Schep door elkaar zodat alles goed verdeeld is en zet de bakplaat 20 minuten in de oven. Schep na 20 minuten de pitten om met wat olijfolie en zout en strooi ze over de pompoen. Bak de pompoen nog 20-25 minuten in de oven of tot hij gaar is en de schil bruin is. Haal uit de oven en laat afkoelen tot op kamertemperatuur.
 
2. Maak intussen de dressing. Roer de tahin los met het sap van de citroen, de yoghurt en de extra vierge olijfolie. Bestrooi met zout en peper.
 
3. Snijd de lente-uitjes fijn en hak de muntblaadjes grof. Schep de munt en lente-uitjes door de rucola en besprenkel met wat extra vierge olijfolie.
 
4. Sprenkel de tahindressing over een platte schaal en leg de partjes pompoen erop. Verdeel de rucola en gedroogde kersen erover en garneer met een paar snufjes sumak.

 

Voor 4-6 personen

  • 1,2 kg flespompoen
  • olijfolie
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • ½ theelepel kaneel
  • 1 volle eetlepel tahin
  • 1 citroen
  • 80 g yoghurt
  • 2-3 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 6 lente-uitjes
  • ½ bosje munt
  • 60 g rucola
  • 40 g gedroogde kersen
  • sumak (optioneel)




 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Alle vega(n) recepten