Fettuccine alfredo

Fettuccine alfredo

Deze gezonde versie van een van mijn favoriete verwengerechten staat vaak bij ons op tafel en is helemaal vegan. In tegenstelling tot traditionele fettuccine Alfredo is deze variant gevuld met gezonde ingrediënten, zoals miso, cashewnoten, kurkuma en courgette. Een prima manier om jezelf te verwennen zonder schuldgevoel.

Bereiding

1. Doe alle ingrediënten voor de gemarineerde paddenstoelen in een schaal en schep door elkaar. Laat minstens 30 minuten marineren; hoe langer, hoe beter. Je kunt dit ook een dag tevoren al doen en de paddenstoelen in een afgesloten doosje in de koelkast bewaren. Voor gebruik afgieten.

2. Maak de saus: doe de cashewnoten met 160 milliliter water, de pijnboompitten, het citroensap, de olijfolie, edelgistvlokken, miso, knoflook, het zout en de kurkuma in een blender. Pureer op hoge snelheid tot je een gladde, romige saus hebt die dik maar wel schenkbaar is. Voeg eventueel extra water toe tot de gewenste consistentie is bereikt. Meng de peterselie erdoor en zet weg.

3. Voor de fettuccine: schil de courgettes met een dunschiller. Snijd met de dunschiller dunne linten van de courgette, die je steeds draait, zodat je lange fettuccinelinten krijgt, of gebruik een spiraalsnijder. Herhaal met de rest van de courgettes. Doe de courgettenoedels in een grote schaal en schep de uitgelekte, gemarineerde paddenstoelen erdoor.

4. Verdeel de fettuccine over vier tot zes kommen, schep de alfredosaus erover en garneer met extra fijngesneden peterselie, een snufje paprikapoeder en versgemalen zwarte peper.

We hebben speciaal voor jou een heel weekmenu samengesteld van Eet jezelf stralend gezond. Deze vind je hier:

Voor 4-6 personen

  • Spiraalsnijder (optioneel)

Gemarineerde paddenstoelen

  • 250 g wilde paddenstoelen, in plakjes
  • 3 el extra vierge olijfolie
  • 2 el liquid aminos of tamari
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 1 tl appelciderazijn
  • 2 takjes verse tijm, gekneusd

Alfredosaus

  • 200 g cashewnoten, geweekt*
  • 160-250 ml water
  • 65 g pijnboompitten of extra cashewnoten, geweekt*
  • 4 el versgeperst citroensap
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 2 el edelgistvlokken
  • 1 el witte miso
  • 1 teen knoflook
  • 1 tl roze zout
  • ½ tl kurkuma handje fijngesneden verse peterselie

Fettuccine

  • 4 courgettes

Garnering

  • fijngesneden peterselie
  • paprikapoeder
  • versgemalen zwarte peper

*Noten en zaden weken

1. Voor het weken van 250 gram rauwe noten en zaden heb je warm, gefilterd water nodig om ze onder water te zetten, en een eetlepel roze zout. Het warme water neutraliseert een groot deel van de enzymenremmers en verhoogt de biobeschikbaarheid van de mooimakers, vooral vitaminen B. (Bij het weken van granen of bonen wordt vaak een zuurdere vloeistof gebruikt, maar omdat noten en zaden minder fytinezuur bevatten dan granen en peulvruchten maar meer enzymenremmers, is hier wel zout nodig.)

2. Schenk het warme water in een middelgrote kom of kan met een inhoud van minimaal 2 liter. Roer het zout erdoor tot het oplost. Voeg de noten of zaden toe en zorg dat ze helemaal onder water staan. Laat de kom minstens 6 uur, tot 24 uur, onafgedekt op het aanrecht staan. Als het warm is, kun je de kom beter in de koelkast zetten zodat de noten of zaden niet zuur worden. Zaden hebben meestal minder tijd nodig, ongeveer 6 uur, en harde noten en hazelnoten hebben een hele dag nodig.

3. Spoel de noten of zaden na het weken goed af. Je kunt de geweekte noten in de vriezer bewaren, ze drogen of ze meteen gebruiken!


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine