Falafel-macaron

Falafel-macaron

Mounir Toub: “Als ik mag kiezen uit een vitrine vol koekjes, kun je er donder op zeggen dat ik mijn oog laat vallen op de macaron. In dit recept maak ik er een hartige variant van met de Arabische falafel als basis.”

Bereiding

1. Doe de kikkererwten, ui, knoflook, korianderblaadjes, het meel, bakpoeder, venkel- en komijnzaad en de pul biber in de keukenmachine en maal dit alles met behulp van de pulseerknop tot een samenhangend mengsel. Het hoeft niet helemaal glad te zijn; het is juist lekker als er nog wat textuur in zit. Proef en breng op smaak met zout en peper.

2. Maak je handen een beetje nat, draai 16 balletjes van het falafelmengsel. Duw de balletjes iets platter.

3. Verhit de olijfolie ik een koekenpan en bak de falafelburgertjes in 10-15 minuten rondom goudbruin en gaar. Wentel ze door de dukkah en laat volledig afkoelen.

4. Maak intussen de vulling: meng de geitenkaas of labneh met de room. Doe over in een kleine spuitzak.

5. Smeer 8 falafels in met de abrikozenjam, spuit daarop de geitenkaasroom en leg er een falafel Leg ze op een mooie schaal en garneer met de tuinkers.

Tip

In plaats van acht kleine macarons kun je ook vier grote maken. Lekker als burger of als bodem van een luxe saladevoorgerecht.

Credits fotografie: Mitchell van Voorbergen

Voor 8 stuks

Bereidingstijd: 35-40 minuten

Wachttijd: 30 minuten

  • 1 blik kikkererwten (à 400 g), afgespoeld, uitgelekt
  • ½ rode ui, grof gehakt
  • 1 teen knoflook, grof gehakt
  • handjevol korianderblaadjes
  • 25 g kikkererwtenmeel
  • 8 g bakpoeder
  • ½ tl gemalen venkelzaad
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • snuf pul biber
  • zout en versgemalen
  • zwarte peper
  • 2 el olijfolie, om in te bakken
  • 2 el dukkah
  • tuinkers, om te garneren

Voor de vulling

  • 100 g geitenkaas of labneh
  • 100 ml ongezoete slagroom
  • 8 el abrikozenjam

Extra nodig

  • keukenmachine
  • kleine spuitzak

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek