Faking eend met pannenkoekjes

Faking eend met pannenkoekjes

Echte pekingeend bereiden is nogal een onderneming. Maar mijn freestyle versie zonder dier bleek juist heel erg lekker én zo gepiept. De kenmerkende smaak komt namelijk niet van de eend, maar van de hoisinsaus. Pekingpaddo’s, oftewel: faking eend.

Bereiding

1. Oven tijdig voorverwarmen op 180 °C.

2. Paddo’s: Meng de marinade in een grote kom. Snij de shiitakes in dikke reepjes, schep erdoor en laat een uur staan. Spreid uit op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster 20 minuten in de hete oven.

2. Snij de komkommer en lente-ui alvast in dunne reepjes van zo’n 8 cm lang.

3.  Pannenkoekjes (zie tips): Zeef bloem en zout boven een kom. Giet al roerend met een vork het kokende water erbij tot het klontert. Kneed kort tot een bal. Laat afgedekt een half uur rusten.

4. Kneed 5 minuten stevig tot een soepel deeg. Laat weer een half uur rusten.

5. Rol uit tot een dikke worst, snij in 16 gelijke stukjes. Rol op een licht bebloemd werkblad uit tot koekjes van Ø 6 cm. Kwast de helft in met sesamolie, sandwich er steeds 2 op elkaar.

6. Rol ze samen opnieuw uit met de deegroller, nu zo dun mogelijk, tot ongeveer Ø 14 cm.

7. Laat twee koekenpannen met antiaanbaklaag zonder olie heet worden. Bak de 8 dubbele pannenkoekjes op middelhoog vuur ± 1 minuut per kant. Trek meteen uit de pan met vuurvaste vingers (stoom!) uit elkaar en stapel op.

Serveren: Zet alles op tafel. Beleg de pannenkoekjes met hoisinsaus, shiitakes, komkommer en lente-ui, rol/vouw op en eet. Gewoon met de hand.

Tips

  • Zelf pannenkoekjes maken is leuk om te doen en lekker, maar best veel werk, zeg ik er eerlijk bij, en perfect dun en rond krijg je ze zelf toch nooit. Je kunt ze ook gewoon kanten-klaar kopen bij de toko (diepvries).
  • Hou de pannenkoekjes warm onder een deksel, gestapeld op een bord bovenop een pan kokend water. Of maak ze van tevoren en warm ze even op in de magnetron, afgedekt met plastic tegen het uitdrogen.

Voor 4 personen

Bereiden pannenkoekjes: 40 minuten (+ 1 uur deegrust) bereiden van de rest: 5 minuten Marineren: 1 uur in de oven: 20 minuten

  • 600 g shiitakes
  • 1 komkommer
  • 4 lente-ui
  • 1 potje hoisinsaus
  • 2 el geroosterde sesamzaadjes

Marinade:

  • 2 el hoisinsaus (uit dat potje)
  • 1 el Japanse sojasaus
  • 1 el sesamolie + extra
  • 1 uitgeperste knoflookteen
  • 1 el geraspte gember
  • 1 tl Chinees vijfkruidenpoeder
  • zout & peper uit de molen

Pannenkoekjes:

  • 250 g bloem
  • 150 ml kokend water
  • snuf zout
    sesamolie

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek