Tomaten- roomsoep

Tomaten- roomsoep

Deze soep is het ultieme comfortfood: eenvoudig, hartig en vol van smaak. Met een stuk vers knapperig stokbrood is hij al heerlijk, maar serveer er een tosti bij en je hebt een complete maaltijd. Voor een extra touch kun je er verse basilicumblaadjes over strooien of zelfgemaakte croutons toevoegen. Kortom, een soep die altijd goed is, of je nu een snelle lunch wilt of een warm voorgerecht.

Bereiding

Voor 8 porties:

  1. Fruit de ui en de knoflook in wat olijfolie op halfhoog vuur in een soeppan of braadpan zachtjes glazig.
  2. Doe er de tomaten bij.
  3. Vul een leeg tomatenblik met water en doe dat er ook bij, plus de bouillonblokjes, slagroom, balsamicoazijn, vissaus, het laurierblad en het takje tijm.
  4. Breng aan de kook en laat alles 20 minuten zachtjes koken.
  5. Vis de laurier en tijm eruit.
  6. Zet de staafmixer erop en mix alles helemaal glad.
  7. Proef op zout en maal er wat zwarte peper over.

Voor 1 portie

  1. Verwarm de oven voor tot 180 ºC.
  2.  Doe een flinke scheut olijfolie met de knoflook in een ruime kom.
  3. Snijd het brood in blokjes (laat de korst er maar aanzitten) en hussel die door de knoflookolie.
  4. Leg een vel bakpapier op de bakplaat en verdeel daar de broodblokjes over.
  5.  Zet de bakplaat 20 minuten in de oven.
  6. Halverwege schep je de blokjes even om, zodat ze gelijkmatig bruin worden. Klaar. De croutons zijn ook heel lekker bij een salade.

Illustrator: Jelle F. Post

Ingrediënten voor 8 porties:

  • 1 flinke ui, gesnipperd
  • paar tenen knoflook, fijngesneden
  • olijfolie
  • 2 blikken tomaten (van ca. 400 gram)
  • 2 groentebouillonblokjes (voor 500 ml per stuk)
  • 250 ml slagroom
  • 2 theel. balsamicoazijn
  • 2 theel. vissaus
  • 1 laurierblad
  • 1 takje tijm
  • zout en zwarte peper

Ingrediënten voor 1 portie

  • eenvoudige olijfolie
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • oud wit (stok)brood
  • zout

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine