Voor 8 porties:
- Fruit de ui en de knoflook in wat olijfolie op halfhoog vuur in een soeppan of braadpan zachtjes glazig.
- Doe er de tomaten bij.
- Vul een leeg tomatenblik met water en doe dat er ook bij, plus de bouillonblokjes, slagroom, balsamicoazijn, vissaus, het laurierblad en het takje tijm.
- Breng aan de kook en laat alles 20 minuten zachtjes koken.
- Vis de laurier en tijm eruit.
- Zet de staafmixer erop en mix alles helemaal glad.
- Proef op zout en maal er wat zwarte peper over.
Voor 1 portie
- Verwarm de oven voor tot 180 ºC.
- Doe een flinke scheut olijfolie met de knoflook in een ruime kom.
- Snijd het brood in blokjes (laat de korst er maar aanzitten) en hussel die door de knoflookolie.
- Leg een vel bakpapier op de bakplaat en verdeel daar de broodblokjes over.
- Zet de bakplaat 20 minuten in de oven.
- Halverwege schep je de blokjes even om, zodat ze gelijkmatig bruin worden. Klaar. De croutons zijn ook heel lekker bij een salade.
Illustrator: Jelle F. Post
Ingrediënten voor 8 porties:
- 1 flinke ui, gesnipperd
- paar tenen knoflook, fijngesneden
- olijfolie
- 2 blikken tomaten (van ca. 400 gram)
- 2 groentebouillonblokjes (voor 500 ml per stuk)
- 250 ml slagroom
- 2 theel. balsamicoazijn
- 2 theel. vissaus
- 1 laurierblad
- 1 takje tijm
- zout en zwarte peper
Ingrediënten voor 1 portie
- eenvoudige olijfolie
- 1 teen knoflook, fijngesneden
- oud wit (stok)brood
- zout