Deze heerlijke erwtensoep is een kom vol kleurigheid en geeft een andere twist aan de klassieke Hollandse snert. Voor een snellere variant kun je de knoedels achterwegen laten!
1 Snijd de hamschijf in lange plakken van ongeveer 2 cm dik, gooi de vetrandjes en het vel weg. Leg het vlees in een heel grote, diepe pan (minstens 25 cm doorsnee).
2 Hak de uien en bleekselderij fijn en snij de wortel in wat grovere stukjes. Doe ze samen met de laurierblaadjes in de pan. Doe er 3 l water en een flinke snuf peper en zout bij en zet de pan op hoog vuur. Leg zodra het water kookt de deksel op de pan, draai het vuur laag en laat de soep zo anderhalf uur zachtjes pruttelen terwijl je het oppervlak tijdens het koken regelmatig afschuimt.
3 Doe intussen voor de knoedels, het bakmeel met een snufje zout in een kom en rasp er de koude boter en een paar flinke snufjes nootmuskaat over. Voeg ongeveer 60 ml koud water toe en kneed alles tot een bal (het deeg moet vrij stevig en kneedbaar zijn). Verdeel het deeg in twaalf gelijke stukken en rol er balletjes van. Leg ze op een met bloem bestoven bakplaat, dek ze af met keukenfolie en zet ze zolang in de koelkast.
4 Proef de bouillon wanneer de kooktijd erop zit. Het gerookte vlees heeft de soep als het goed is al een heerlijke smaak gegeven, maar dit is het moment om hem eventueel nog op smaak te brengen.
5 Leg het vlees met een keukentang op een plank, trek het in onregelmatige stukjes en doe die weer in de pan. Breng de soep weer aan de kook en doe er vervolgens eerst de erwten, de gehakte rozemarijn en de geraspte schil van de citroen, en vervolgens de knoedels in. Draai het vuur wat lager en laat de soep nog 15-20 minuten zachtjes pruttelen, tot de knoedels mooi opgezwollen en heerlijk zacht zijn. Roep iedereen wanneer je zover bent aan tafel, strooi er de bewaarde selderijblaadjes over en zet de soep direct op tafel.
Psst…
Op zoek naar meer soeprecepten?
Zo maak je super-soepen!