Pisto is een stoofpot van paprika, tomaat, uien en soms aubergine, vergelijkbaar met ratatouille en smaakt heerlijk met een gebakken eitje en geroosterd brood.
1 Zet een pan met een scheutje olijfolie op laag vuur. Verhit de ui, knoflook en paprika 20 minuten met het deksel schuin op de pan tot ze zacht maar niet verkleurd zijn.
2 Roer de blokjes tomaat erdoor en laat ze in nog 10–15 minuten zacht en gaar worden. Voeg zout en peper naar smaak toe. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C.
3 Verdeel de groenten over 4 kleine ovenschaaltjes of -pannetjes. Maak een kuiltje in elke portie, verdeel de reepjes ham erover en breek boven elk schaaltje een ei. Dek de schaaltjes af met alufolie en zet ze in de oven. Laat 15-20 minuten garen en neem voor de laatste 3 minuten de alufolie eraf tot de eieren naar voorkeur zijn gebakken. Strooi er wat zwarte peper over en geef er (gerioosterd) brood bij.
Tip Ibéricoham wordt gemaakt van de inmiddels beroemde eikeltjes etende zwarte varkens. Deze ham is verkrijgbaar bij de slager of betere supermarkt. Serranoham is een prima, iets goedkoper alternatief.
Per portie 220 kcal, 11,2 g vet (2,6 g verzadigd), 13,8 g eiwit, 17,9 g koolhydraten, 15,1 g suikers