Als we een feestje in het vooruitzicht hebben, is het eerste waar we aan denken, hoe kan het ook bijna anders, de hapjes! Er zijn altijd een aantal favorieten die nooit mogen ontbreken, want als we ze een keertje niet maken, zijn onze vrienden stiekem een beetje van de leg. Maar we willen ook altijd een aantal nieuwe recepten maken en proeven, waar hopelijk iedereen dan steil van achterover slaat. En soms, soms komen ze dan op het lijstje favorieten, dat inmiddels al uit een repertoire van onze eigen negen feestklassiekers bestaat. Hoe we op een nieuw recept komen? De inspiratie komt uit allerlei hoeken: een ingrediënt bij de toko, een feestje bij de buurman, een recept uit een buitenlands foodmagazine, een experiment, het kan allemaal. Dit keer maakten we er kleine broodjes van, kozen onze eigen toppings en gingen aan de slag. Het feestelijke resultaat vind je hier – zou dit een nieuwe favoriet worden?
Naanbroden met basistopping
1. Rooster de naanbroden volgens de instructies op de verpakking.
2. Breng de ricotta op smaak met wat zout en peper, en schep om. Verdeel de basisspread over de naanbroden.
3. Kies je topping(s) en volg de stappen.
Parmahamtopping
1. Rooster de pijnboompitten ongeveer 2 minuten in een droge koekenpan tot ze mooi goudbruin zijn – let goed op: het moment van goudbruin naar verbranden is maar een paar seconden, houd ze dus goed in de gaten.
2. Verdeel de rucola over de ricotta. Maak dotjes van de parmaham en verdeel ze over het naanbrood.
3. Snijd de cherrytomaatjes in plakjes en leg ze tussen de rucola en parmaham.
4. Bestrooi met de geroosterde pijnboompitjes en bedruppel met wat balsamicostroop.
Asperge-zalmtopping
1. Doe voor de asperge-zalmtopping het ei in een steelpan en vul de pan met voldoende water. Breng het water aan de kook en kook het ei als het water kookt 4-5 minuten.
2. Zet intussen een grillpan op het vuur, smeer hem met een bakkwastje in met een beetje olie en gril de aspergetips 3-4 minuten, tot ze een mooi grillpatroon hebben.
3. Laat het ei schrikken onder koud stromend water. Pel het en snijd in vier parten.
4. Verdeel de zalm en aspergetips over de ricotta, gevolgd door de parten ei.
5. Bestrooi het naanbrood met wat tuinkers, plus wat peper en zout.
Avocado-erwtjestopping
1. Breng een kleine pan met water aan de kook en kook de erwtjes 1-2 minuten. Spoel ze af onder koud water.
2. Snijd de radijsjes in heel dunne plakjes.
3. Snijd ook de avocado in dunne plakjes en besprenkel met het citroensap.
4. Verdeel de avocado, erwtjes en radijs over de ricotta. Bestrooi met wat tuinkers, plus wat peper en zout.
Edamame-granaatappeltopping
1. Pel de ui en snijd hem in dunne ringen.
2. Doe de ui, edamamebonen en granaatappelpitjes in een kom en besprenkel met de olijfolie en het citroensap. Breng op smaak met een klein beetje zout en schep om.
3. Hak de walnoten in grove stukjes.
4. Schep de salade op de ricotta en bestrooi met de walnoten en korianderblaadjes.