De smaak van de soep wordt voor een groot deel bepaald door de kruiden waarmee ze wordt afgemaakt. De soep kan bestrooid worden met gehakte munt, kleingeknipte bieslook, dille, peterselie, kervel, dragon of een combinatie daarvan. Strooi de kruiden pas vlak voor het serveren over de soep. Versgedopte erwtjes zijn natuurlijk het lekkerst maar diepvries kan ook. Gebruik alleen geen doperwten uit blik.
Smelt de boter in een soeppan en fruit hierin de uisnippers zacht in 4-5 minuten. Voeg de doperwten toe en schep gedurende 1-2 minuten om.
Schenk de helft van de bouillon hierbij en breng aan de kook. Laat de doperwtjes gaar worden in ca. 5 minuten.
Pureer de doperwten in de bouillon in een blender. Pureer de soep helemaal glad. Breng de gepureerde soep met de rest van de bouillon aan de kook.
Voeg de melk toe en laat de soep nu niet meer koken. Proef en breng eventueel extra op smaak met zout en peper. Hak de kruiden.
Schep de soep in kommen of borden en garneer met de gehakte kruiden.
–
Dit recept komt uit het kookboek ‘Koken met Janny’ van Janny van der Heijden (€ 29,99, Kosmos Uitgevers).
Voor 4 personen