Rode curry kipgehakt balletjes

Rode curry kipgehakt balletjes

Luister. Jij zult net als mijn buuf wel helemaal losgaan* over de zoete-aardappelnoedels, maar ik ben er dol op. Ze hebben een beetje de textuur van elastiekjes. Ik herinner me nog hoe ik als kind op elastiekjes kauwde – een heerlijk gevoel, tot je er een inslikt. Probeer ze eens. Beslis voor jezelf en gebruik eventueel gewoon een andere soort noedels. Net zo makkelijk. Je kunt hier ook leuke, kleine feesthapjes van maken, maar ik geloof niet dat ik daar helemaal klaar voor ben op een dinsdag.

*Bij ons is ‘losgaan’ op onschuldig wijze duidelijk maken dat we het ergens niet mee eens zijn.

Bereiding

1. Maal voor de gehaktballetjes de knoflook, limoenrasp en het -sap, de sjalot, het citroengras, limoenblad en de sesamolie tot een nog ietwat grove pasta.

2. Meng de pasta met het kipgehakt, de rode currypasta en de gehakte sperziebonen, en voeg naar smaak peper en zout toe.

3. Schep met een theelepel kleine balletjes van het gehaktmengsel en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Het moeten er een stuk of 80 worden. Schat in hoeveel je er meteen gaat eten (ik reken ongeveer 6 balletjes per persoon) en vries de rest op de plaat in. De ingevroren balletjes kun je in een ziplockzak bewaren voor later.

4. Bak de gehaktballetjes in porties rondom bruin in een hete, licht ingevette koekenpan op hoog vuur en zet ze even aan de kant.

5. Bak de oosterse groenten vervolgens 2 minuten in dezelfde pan, tot ze licht geschroeid zijn, doe de knoflook erbij en bak nog 5 minuten.

6. Spoel de gekookte noedels onder de hete kraan af en doe ze met de gehaktballetjes en de dipsaus bij de groenten in de pan.

7. Hussel alles goed door elkaar tot de balletjes gaar zijn.

Voor 4, voor nu, voor later en voor een andere keer (voor ongeveer 80 balletjes)

  • olijfolie, om in te bakken
  • 1 bos oosterse groenten (chinese broccoli, paksoi of choy sum), in stukken van 10 cm
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 300 g zoete-aardappelnoedels (of andere noedels naar
    keuze), gekookt en uitgelekt
  • mijn beroemde dumplingdipsaus (1 el sojasaus, 1 el Chinese zwarte azijn en 1 tl sesamolie)

Gehaktballetjes

  • 1 teen knoflook
  • geraspte schil en sap van 1 biologische limoen
  • 1 gele sjalot, fijngehakt
  • 1 stengel citroengras, alleen het witte deel, fijngehakt
    1 kaffir-limoenblaadje, gesnipperd
  • 2 el sesamolie
  • 1 kg kipgehakt (vraag je slager om gehakt van dijen met vel – je weet niet wat je proeft!)
  • 2 el rode currypasta
  • 250 g sperziebonen, schoongemaakt en fijngehakt
  • zeezout en versgemalen
  • zwarte peper

Optioneel

  • partjes limoen en sesamzaad

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek