Deze salade is heel eenvoudig, maar zit vol interessante smaken. Het is ook een heerlijk lichte salade, omdat ik in plaats van traditionele noedels komkommer- en courgettenoedels gebruik. De ‘dinosauruseieren’ maken altijd indruk; ze zien er niet alleen ongelooflijk uit, maar ze zijn ook steviger van textuur dan normale gekookte eieren.
1. Maak eerst de ‘dinosauruseieren’. Breng een grote pan met water aan de kook en laat de eieren er voorzichtig in glijden. Kook ze circa 7 minuten, zodat ze vanbinnen nog een beetje zacht zijn. Houd ze dan even onder koud stromend water, zodat het kookproces stopt. Rol ze dan een voor een over je werkblad en tik er voorzichtig op: je wilt de schil een beetje breken, maar je pelt ze (nog) niet!
2. Zet ze dan in een luchtdicht afgesloten bakje, waar ze net met z’n vieren in passen, en schenk er zoveel sojasaus bij dat ze helemaal onderstaan. Leg een stukje keukenpapier boven op de eieren, en druk dit stevig aan, zodat ze de sojasaus gelijkmatig absorberen. Doe het deksel op het bakje en laat het geheel circa 6 uur staan. Hoe langer je ze laat staan, hoe meer saus ze opnemen. Je kunt dit aan je eigen smaak aanpassen; ik laat ze meestal een hele nacht marineren.
3. Wanneer je de salade gaat maken, breng je eerst een grote pan met water aan de kook, met een stoommandje en deksel. Stoom de edamame en tuinbonen in circa 5 minuten gaar. Giet ze dan af en spoel ze af onder koud stromend water: hierdoor stopt het kookproces, waardoor de groenten hun mooie groene kleur behouden. Knijp de edamame en tuinbonen dan voorzichtig uit hun taaie buitenste velletje. Doe alle bonen in een grote mengkom.
4. Snijd de komkommer en courgettes met een spiraalsnijder (of handmatig) in dunne slierten en voeg ze samen met de lente-uitjes, chilipeper en het sesamzaad toe aan de mengkom. Meng alles goed en zet apart.
5. Schenk een laagje (van circa 3 cm) plantaardige olie in een steelpan op middelhoog vuur. Verhit de olie tot circa 180 °C. Je kunt de temperatuur controleren door een stukje brood in de hete olie te leggen. Wanneer de temperatuur goed is, gaat het brood ‘bruisen’ en wordt het bruin. Voeg de sjalotten toe en frituur ze 5-6 minuten al roerend, tot ze krokant en goudbruin
zijn. Haal ze dan met een metalen schuimspaan uit de olie en laat ze op een bakplaat bekleed met keukenpapier uitlekken.
6. Meng alle ingrediënten voor de dressing (door ze in een kommetje door elkaar te roeren of in een schoon jampotje met een deksel heen en weer te schudden). Schenk de dressing over de groenten in de mengkom. Meng alles met je handen goed door, zodat alle groenten met de dressing bedekt zijn.
7. Verdeel alles dan over een mooie grote serveerschaal. Pel de eieren – die nu een prachtig bruin ‘ jasje’ hebben –, halveer ze en leg ze boven op de groenten. Bestrooi alles tot slot met de krokante sjalotten, radijsscheuten, chilivlokken en, eventueel, wat sesamzaad – als je dat gebruikt.