Diamanten jubileumkip

Diamanten jubileumkip

‘In juni 2012 vierde koningin Elizabeth II haar 60-jarig jubileum op de troon en haar 86e ‘officiële’ verjaardag. Het gerecht dat we kennen als coronation chicken is bedacht ter ere van haar kroning in 1953 en ik ben ervan overtuigd dat dat op zijn beurt weer een update was van de jubilee chicken van het zilveren jubileum van koning George V in 1935. Coronation chicken wordt doorgaans met een plukje salade op een sandwich geserveerd en is in restaurants, cafés en supermarkten in het hele land verkrijgbaar, maar het heeft zich helaas ontwikkeld tot een van die gerechten die vaak uitermate beroerd klaargemaakt worden. Ik presenteer u daarom de diamanten-jubileumkip! Ik pep de krokant geroosterde kip op met heerlijke specerijen, zalig zoet rijp fruit, verse kruiden en citroen, om er iets echt speciaals van te maken. Ik bied bij dezen aan de kip ter ere van haar jubileum voor Hare Majesteit klaar te maken (en ik beloof zuinig met de pepertjes te doen!)’, verteld Jamie Oliver in zijn boek Te gast bij Jamie.

Bereiding

1. Verhit de oven op 190 °C/gasovenstand 5.

2. Leg de kip met alle specerijen, een scheutje olijfolie en een snuf peper en zout in een kom. Rasp er de gember en knoflook bij en sprenkel er het sap van de citroen over. Trek eventueel een paar rubber keukenhandschoenen aan en wrijf de specerijen goed in het vlees. Leg de kipkarbonades met het vel naar boven naast elkaar in een passende braadslede en zet ze ongeveer 50 minuten in de oven, tot het vlees van het bot valt.

3. Haal het vel van de gare karbonades en leg ze omgekeerd in een andere braadslede.

4. Strooi er de nootjes en zaadjes over en zet ze nog ongeveer 10 minuten in de hete oven, tot de stukken vel heerlijk krokant en de nootjes geroosterd zijn (pas op dat ze niet verbranden!). Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen. Snijd intussen de ananas en komkommer in blokjes van 1 cm en strooi ze op een mooie serveerschaal. Snijd de lente-uitjes en de Spaanse peper heel fijn en strooi ze ook op de schaal, maar houd een klein beetje van de pepertjes apart voor de garnering.

5. Schep het vet van het braadvocht af en trek het vlees in de braadslede met twee vorken in stukjes. Gooi de botten en vette stukjes weg. Leg de heerlijke stukjes vlees op de serveerschaal en roer driekwart van de yoghurt, het sap van 2 limoenen en de gehakte koriandersteeltjes in de braadslede door elkaar. Houd de blaadjes koriander apart. Meng alles goed en schraap ook het aanbaksel van de bodem van de braadslede. Proef en breng de saus op smaak.

6. Giet de saus over de ingrediënten op de schaal en meng alles goed met twee vorken.

7. Veeg de rand van schaal schoon en strooi de krokante stukjes vel, de geroosterde nootjes en zaadjes, de korianderblaadjes en de apart gehouden Spaanse peper over het gerecht. Maak het af met het laatste restje yoghurt en zet de schaal op tafel.

Dit recept komt uit het boek ‘Te gast bij Jamie’ van Jamie Oliver (€24,95, Kosmos Uitgevers).

Voor 4 tot 6 personen:

  • 8 grote scharrelkipkarbonades, met bot en vel
  • 1 volle eetlepel garam masala
  • 1 afgestreken theelepel komijnzaad
  • 1 afgestreken theelepel kurkuma
  • ½ theelepel chilipoeder
  • olijfolie
  • zeezout en peper
  • stuk verse gemberwortel ter grootte van een duim, geschild
  • 4 tenen knoflook, gepeld
  • 1 citroen
  • handvol cashewnoten of amandelen
  • 2 volle eetlepels sesamzaad
  • ½ rijpe ananas, geschild, de kern verwijderd
  • ½ komkommer, zonder zaadjes
  • 6 lente-uitjes, schoongemaakt
  • 1 verse rode Spaanse peper
  • 250 g yoghurt
  • 2 limoenen
  • klein bosje verse koriander

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine