Galette van appel met cheddar

Galette van appel met cheddar

Rukmini Iyer: ‘Galettes zijn een van de makkelijkste taartjes die je kunt maken. Ik zou wel willen beweren dat dit appel-cheddartaartje nog lekkerder is als het een nachtje in de koelkast heeft gestaan en je het de volgende dag voor het opdienen kort opwarmt.’

Bereiding

1. Maak het deeg: meng het meel, de boter en suiker in de keukenmachine en voeg dan een klein beetje water toe, steeds maar 1 eetlepel tegelijk, tot je een deegbal hebt. (Of wrijf met je vingers de boter door het meel en de suiker tot je fijne korrels hebt en voeg dan steeds een heel klein beetje water toe, tot je er een deegbal van kunt vormen.) Verpak het deeg in plasticfolie en leg het 1 uur in de koelkast. Schep de appels, gemalen kruidnagels en de basterdsuiker door elkaar en zet apart.

2. Verwarm na 1 uur de oven voor tot 180 °C hetelucht/200 °C elektrisch. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een cirkel van ongeveer 30 centimeter – hij hoeft niet perfect rond te zijn. Strooi de geraspte kaas over het deeg; laat hierbij rondom een rand van 5 centimeter vrij.

3. Leg de appels op de kaas, houd ook hierbij rondom een rand van 5 centimeter vrij, en strooi de rozemarijn erover. Spatel de rand van het deeg over de appels, zoals op de foto.

4. Verdeel de blokjes boter erover, bestrijk de deegrand met de eidooier en bak de taart 30-35 minuten in de oven.

5. Laat de galette 5 minuten op de bakplaat afkoelen en leg hem dan voorzichtig op een rooster. Als je kunt wachten, laat je de taart helemaal afkoelen, zet je hem in de koelkast en warm je hem de volgende dag voor je hem opdient even op – dan smaakt hij nog beter.

Voor 8 porties

Voorbereiding 20 minuten + 1 uur koelen

Bakken: 30-35 minuten

Deeg

  • 250 g speltmeel
  • 175 g koude boter, in blokjes
  • 50 g fijne suiker

Vulling

  • 3 handappels, liefst Pink Lady, in dunne plakjes
  • 7 kruidnagels, fijngemalen
  • 40 g donkerbruine basterdsuiker
  • 80 g oude cheddar of Goudse kaas, geraspt
  • naaldjes van 2 takjes rozemarijn, fijngesneden
  • 20 g roomboter, in blokjes
  • 1 middelgrote vrije-uitloopeidooier, losgeklopt

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek