Deze dal is geïnspireerd op die van mijn moeder, met verse kokos en heldergele channa-dal. Channa-dal heeft een bijzonder fijne textuur en smaak, maar de linzen moeten eerst weken en daarna lang koken, dus in deze versie worden sneller kokende Egyptische rode linzen gebruikt. Roopa Gulati, nog zo’n kookmoeder, leerde me hierbij limoen te gebruiken – dit is met afstand de lekkerste dal die ik ken.
1.Verwarm de oven voor tot 200 °C.
2. Doe de linzen, kurkuma, kokosmelk, blokjes kokos, het kokende water en de knoflook in een kleine braadslede of braadpan met deksel. Vermeng op je snijplank de ui met de komijn en olie en strooi over de linzen. Dek strak af met aluminiumfolie of een deksel en zet 45 minuten in de oven.
3. Roer zodra de dal gaar is de spinazie door de linzen tot de blaadjes geslonken zijn. (Op de foto hiernaast ben ik dat per ongeluk vergeten en heb ik er koriander overheen gestrooid, dus dat kan ook.) Voeg eventueel wat kokend water toe om de dal vloeibaarder te maken. Roer het limoensap en de geraspte limoenschil erdoor, voeg als je wilt wat zout toe en dien op met rijst, naanbrood of chapati’s en extra partjes limoen om erboven uit te knijpen.
OPMERKING: Verse kokos kun je in kleine verpak – king in de koeling van de supermarkt vinden, naast de stukjes verse ananas en meloen. Veel handiger dan een hele kokosnoot te moeten ontleden voor zo’n klein beetje verse kokos
Dit recept is afkomstig uit het gratis weekmenu met 7 recepten uit de oven afkomstig uit De wereldse bakplaat. Het hele gratis weekmenu kun je downloaden door op onderstaande afbeelding te klikken.