Dit Indiase gerecht, dahl van spliterwten, is een voedzame maaltijd voor als je stevige trek hebt. Lekker met onder meer naanbrood, maar ook met rijst heerlijk. Het leuke van dahl is dat je hem er ingrediënten in kunt doen die je maar wilt. Meer groenten? Doen! Wat hoger op smaak? Ga je gang. We hebben maar één eis: ga er lekker van genieten!
1. Pel en halveer de rode uien en snijd ze in dunne ringetjes. Hussel de helft van de uiringetjes met een snufje zout en een eetlepel azijn in een kom door elkaar. Laat de uiringetjes 30 minuten marineren, zodat de scherpe smaak er een beetje af is maar ze nog wel beet hebben.
2. Schil en snijd de gember in flinterdunne plakjes. Was en hak de rode peper fijn, inclusief de zaadjes. Doe 50 ml (3 eetlepels) olijfolie in een pan en bak de ui, gember, rode peper en specerijen 2-3 minuten om de smaken en aroma’s los te laten komen. Doe de spliterwten erbij, bak ze 1-2 minuten mee om ze de smaken te laten absorberen en voeg een snufje zout en zwarte peper toe.
3. Giet er zoveel water bij dat de erwten ongeveer 2-3 cm onder staan en breng aan de kook. Kook de erwten 30-35 minuten op laag vuur en roer regelmatig zodat ze niet aankoeken.
Als de spliterwten gaar zijn maar nog wel de textuur van erwten hebben is de dahl klaar. Voeg naar smaak zout, peper, azijn en olijfolie toe.
4. Verwarm de oven voor op 150 °C. Snijd het roggebrood in dunne plakjes. (Als je het brood van tevoren even in de vriezer legt kun je het makkelijker dun snijden.) Leg de sneetjes brood op een vel bakpapier, besprenkel ze met olijfolie en strooi er een beetje zeezout op. Bak de
sneetjes brood 8-10 minuten, of tot ze goudbruin en krokant zijn. Bak ze niet te lang, anders kunnen ze bitter worden. Neem de broodjes uit de oven en laat ze afkoelen.
5. Serveer de dahl in kommen of diepe borden, gegarneerd met de munt en
venkel, en geef de krokante roggebroodjes er apart bij.