Crispy zalmbowl

Crispy zalmbowl

Dit ziet er misschien bewerkelijk uit, maar het is eigenlijk weinig meer dan een puzzel, en die hebben we als kind allemaal wel gelegd.

Bereiding

1. Begin met een koude pan, doe de olie erin, leg de zalmfilet op het vel in de pan en bak 5-7 minuten op matig vuur, tot het vel goudbruin is.

2. Keer de zalm om en haal de pan van het vuur. De restwarmte van de pan doet de rest. Ik heb mijn vis het liefst medium-rauw, maar als je van wat meer doorbakken houdt moet je hem 2 minuten langer bakken voordat je de pan van het vuur haalt.

3. Laat de zalm afkoelen, trek het vel eraf en scheur dit in stukjes. (Als het vel nog niet krokant genoeg is, kun je het even opbakken en in stukjes breken.) Snijd de vis in blokjes en maak ze aan met wat zendressing. Bewaar de rest van de dressing om over de salade te sprenkelen.

4. Doop de zijkanten van de parten avocado in koud water en druk ze vervolgens in de sesamzaadjes.

5. Leg alle andere ingrediënten (behalve de eieren) netjes op de schaal.

6. Snijd de eieren vlak voor het serveren in de lengte doormidden en leg ze erop.

*7 minuten is de perfecte kooktijd voor halfzachtgekookte eieren als je je op zeeniveau bevindt, zoals hier in Sydney. Breng een pan water aan de kook, haal de eieren uit de koelkast en prik met een speld een gaatje in de dikke kant. Leg ze voorzichtig in het water en zet de kookwekker. Giet ze af, laat ze schrikken, een beetje afkoelen, en pel ze. Hoe hoger je op een berg zit, hoe langer je eieren moet koken. Er is een verklaring voor, maar het voert te ver om dat hier helemaal uit te leggen.

Voor 4 personen

  • 1 el olijfolie
  • 600 g zalmfilet, met vel, zonder graten
  • 125 ml Poke-zendressing (zie hieronder)
  • 1 avocado, in kwarten en geschild
  • 2 el zwart en wit sesamzaad, geroosterd
  • ¼ kool, fijngesneden of gesnipperd
  • 250 g magnetron-zilvervliesrijst
  • 6 radijsjes, geschaafd
  • 2 Libanese (korte) komkommers, geschaafd
  • 2 lente-uitjes, alleen het groene deel, in ringetjes
  • 150 g gedopte, gekookte edamame
  • 1 pakje (2 g) krokante zeewiersnacks
  • 100 g zeewiersalade (kant-enklaar)
  • 2 el ingelegde gember
  • een minihandje korianderblaadjes
  • 3-4 halfzachtgekookte eieren*, gepeld

Optioneel

togarashi, furikake, wasabi en kewpie

Poke-zendressing (voor ongeveer 375 ml)

  • 1 tl honing
  • 1 tl rijstwijnazijn
  • 125 ml mirin (zoete rijstwijn)
  • 3 el sojasaus
  • 80 ml sinaasappelsap
  • 1 el sesamolie
  • 1 el geraspte gemberwortel
  • 2 el in ringetjes gesneden
  • lente-ui
  • 1 tl sesamzaad

Als de honing niet vloeibaar is moet je hem een beetje opwarmen. Doe alle ingrediënten in een pot en schud ze goed door elkaar. Bewaar de dressing maximaal een week in de koelkast


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek