Coquilles à la bloody mary

Coquilles à la bloody mary

Wij zijn gek op coquilles en op bloody mary’s, dus deze combo is een match made in heaven. Viskenner Bart van Olphen: “Coquilles zijn er niet van Nederlandse bodem, maar van Franse. Het coquilleseizoen duurt ongeveer van augustus tot en met april/mei’

Bereiding



1 Gooi geopende schelpen die niet dichtgaan als je erop tikt weg. Duw de punt van een oestermes in de schelp, naast het scharnier, en draai ermee om de schelp open te wrikken. Schuif
een lang, dun mes in het scharnier en schraap over de binnenkant van de platte schelp, zodat je het schelpdier ervan losmaakt. Trek de bovenste schelp er dan af; snijd alles door wat hem nog op zijn plaats houdt.

2 Snijd onder het schelpdier door en bevrijd het uit de onderste schelp. Trek losse stukjes eraf, waaronder het kleine zwarte stukje en eventueel gruis. Doe het schelpdier in een kom en spoel de schelp af onder koud stromend water. Herhaal dit met de rest van de coquilles.

3 Klop de zachte boter, olijfolie en ketchup glad in een middelgrote kom. Voeg de chilisaus, worcestersaus en wat druppels citroensap toe, plus zout en peper. Schep de coquilles door het botermengsel tot ze er goed mee bedekt zijn, leg er telkens twee in een schelp en houd ze zolang apart op een bakplaat.

4 Schaaf met een dunschiller de ribbels van de bleekselderij, snijd de korte stengels heel dun met een mandoline (gebruik de beschermkap!)en leg ze in ijskoud water om ze knapperig te houden.

5 Verwarm de oven voor op de hoogste stand en schuif de bakplaat erin. Bak de coquilles 3–4 minuten, tot ze stevig beginnen te worden en in hun eigen vocht sissen.

6 Droog de stengels bleekselderij en schep ze door wat citroensap en olijfolie; verdeel ze om de coquilles heen. Strooi er wat zout en zwartepeper over, en rasp de mierikswortel erboven. Geef er eventueel borrelglaasjes ijskoude wodka bij.

Per portie 272 kcal, 22,4 g vet (12,5 g verzadigd), 11,6 g eiwit, 6 g koolhydraten, 1,5 g suikers

4 personen

• 10 coquilles (sint-jakobsschelpen),

in de schelp

• 70 g zachte boter

• 2 el olijfolie

• 1 tl ketchup

• 1 el chilisaus

• 1 tl worcestersaus

• sap van 1 citroen

• 1 bleekselderijhart

• verse mierikswortel, voor erbij

• wodka, voor erbij (optioneel)


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine