Citroen pijnboompittenvlaai

Citroen pijnboompittenvlaai

Bereiding

1 Verwarm de oven voor op 180 ºC en schuif een bakplaat op de middelste richel, zodat die alvast heet wordt.

2 Klop de boter en fijne kristalsuiker in een kom tot een licht mengsel. Voeg de eidooiers toe en roer dit alles goed.

3 Zeef de bloem en het bakpoeder erboven, voeg wat zout toe en mix alles door elkaar tot je een glad deeg hebt – voeg de eetlepel melk of water toe als het deeg niet samenhangend wordt. Duw het deeg plat tot een schijf, dek af met vershoudfolie en bewaar de schijf 1 uur in de koelkast.

4 Maak ondertussen de vulling. Klop de eidooiers, suiker, maizena, citroenrasp en het citroensap met wat zout door elkaar. Verhit de melk in een pan tot er aan de rand bubbeltjes ontstaan. Schenk de hete melk dan bij het citroenmengsel en klop goed.

5 Doe het mengsel terug in de pan en kook het al kloppend op middelhoog vuur, tot het indikt. Schenk het in een schone kom, dek het af met vershoudfolie om te voorkomen dat er een vel op komt, en laat het afkoelen.

6 Neem het deeg uit de koelkast. Bestuif een werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot een lap van 3 mm dik. Bekleed hiermee een vlaaivorm met losse bodem en druk het deeg goed in de hoeken. Snijd rondom overtollig deeg eraf en bewaar de deegbodem afgedekt 30 minuten in de koelkast. Schep dan de vulling erin, strijk de bovenkant glad en strooi de pijnboompitten erover.

7 Schuif de vlaai in de oven op de hete bakplaat en bak hem 30-40 minuten, tot het deeg goudbruin en de vulling gestold is.

8 Neem de vlaai uit de oven en laat hem 10 minuten afkoelen in de vorm. Neem hem er dan uit en laat hem helemaal afkoelen. Laat de vlaai opstijven in de koelkast, strooi er poedersuiker op en serveer.

Tip Maak de vulling extra lekker met een scheutje honing erdoor. Verwarm deze dan wel even, voor je hem toevoegt.

Per portie 487 kcal, 27,6 g vet (11,3 g verzadigd), 9,1 g eiwit, 53,8 g koolhydraten, 30,2 g suikers

8–10 personen
• 125 g zachte boter
• 75 g fijne kristalsuiker
• 2 grote eidooiers
• 225 g bloem, plus extra voor
het bestuiven
• ½ tl bakpoeder
• 1 el koude melk of koud water
Vulling
• 5 grote eidooiers
• 125 g fijne kristalsuiker
• 3 el maizena
• geraspte schil van 3 citroenen,
sap van 2
• 500 ml volle melk
• 75 g pijnboompitten
• poedersuiker


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine