Eigenlijk is chow mein gewoon tjap tjoy met noedels. Dit basisgerecht uit de Chinees-Amerikaanse goudkoortskeuken is gebaseerd op een gerecht uit Guangdong dat tsap seui heet, oftewel ‘verschillende restjes’. Het is de perfecte basis voor die eenzame stukjes groente die verwaarloosd onder in de groentela liggen. Wat dit recept extra interessant maakt, is het gebruik van de Chinese techniek om de kip van een fluweelachtig laagje te voorzien.
1. Klop het eiwit, de maizena en 1 eetlepel van de rijstwijn in een kom door elkaar. Schep de kip erdoor. Dek af en laat 30 minuten in de koelkast marineren.
2. Leg de eiernoedels in een hittebestendige kom, schenk er kokend water over en zet 3 minuten weg. Giet af en laat uitlekken op een met keukenpapier bekleed bord. Roer in een kan de sojasaus, hoisinsaus, sesamolie, Maggi en de rest van de rijstwijn door elkaar.
3. Verhit 1 eetlepel van de arachideolie in een wok of grote koekenpan op hoog vuur. Voeg de noedels toe, schep 2-3 minuten om in de olie en verspreid ze over de bodem en zijkanten van de wok. Bak 2 minuten of tot de noedels knapperig beginnen te worden. Schep ze in een schaal.
4. Schenk nog een eetlepel arachideolie in de wok. Voeg de helft van de kip toe en roerbak 3-4 minuten of tot hij een gouden korstje krijgt. Schep in een kom en bak de rest van de kip.
5. Schenk de rest van de arachideolie in de wok. Roerbak de waterkastanjes, peultjes en bleekselderij 2 minuten. Voeg de Chinese kool, knoflook, noedels en kip toe en schep goed door elkaar. Schenk het sojamengsel erbij en schep 1 minuut om tot alles goed gemengd is.
6. Bestrooi met geroosterd sesamzaad en lente-ui (en voeg een paar druppels sesamolie en een wat gebakken sjalotjes toe als je die in de kast hebt staan) en dien op.
TIP Als je die lange noedels wat onhandig vindt, kun je ze met een schaar doormidden knippen.