Tim Anderson: ‘Dit recept is niet Japans maar ik moest het in dit boek opnemen omdat ik deze techniek zo leuk vind. Deze ‘chocoladechantilly’ is uitgevonden door chemicus en voedingswetenschapper Hervé This, die bedacht dat een suspensie van gesmolten chocolade in water eenzelfde soort scheikundige samenstelling heeft als double cream, en dus ook zou moeten kunnen worden opgeklopt. Het resultaat is een fantastisch lichte mousse die naar pure chocolade smaakt – want dat is wat het is. De volle smaak van de mousse wordt in balans gebracht door de whiskykersen, en de misopecannoten geven er een heerlijke zoute-notenknapperigheid aan. Ik houd van dit dessert want het ziet er best retro uit maar de smaak is juist heel modern.’
1. Verwarm de oven voor tot 160 ºC.
2. Maak de misopecannoten: roer de miso, sesamolie en fijne suiker in een kom door elkaar. Meng met je handen de pecannoten met het misomengsel, spreid het uit op een bakplaat en rooster de noten 10 tot 15 minuten in de oven (controleer na 10 minuten) tot ze donkerbruin zijn. Haal uit de oven en laat ze afkoelen.
3. Maak de mousse: breng het water aan de kook en voeg de chocolade en het vanille-extract toe. Laat zachtjes koken tot de chocolade helemaal is gesmolten. Schenk in een mengkom. Zet deze kom in een andere kom die voor de helft is gevuld met ijs en wat water en klop het chocoladewater op alsof het slagroom is. Tijdens het afkoelen wordt het dikker en luchtig – stop met kloppen als de mixer een spoor achterlaat in de chocolade, NIET als er pieken overeind blijven staan: dit mengsel wordt al snel te lang geklopt. Als het mengsel toch korrelig wordt, kun je de chocolade gewoon nog een keer laten smelten en opnieuw beginnen. Cool!
4. Schep de mousse in liefst kristallen glazen zodat het geheel er lekker seventies uitziet. Roer
de vlaaikersen door de whisky en schep de kersen op de mousse. Dek af en zet in de koelkast. Haal de glazen 30 minuten voor je de mousse opdient uit de koelkast.
5. Garneer met de misopecannoten en dien meteen op.