Voor dit recept moet je even wat tijd uittrekken, maar dat is het absoluut waard. De malse eendenborst gaat fantastisch samen met de zoete, gemarineerde uienringen en frisse salade. Garneer elke portie met fijngesneden chilipeper en een limoenschilletje.
1 Snijd de eendenborst en -poot drie keer in met een scherp mes. Leg ze allebei in een kom. Meng de aji amarillo, het limoensap, de knoflook en de helft van de olijfolie, voeg flink wat zeezout en versgemalen zwarte peper toe, en wrijf deze marinade in de stukken eend. Doe ook het sinaasappelsap en de uienringen in de kom, dek het geheel af met vershoudfolie en marineer het eendenvlees minstens 2 uur in de koelkast – maar liever langer.
2 Neem de stukken eend uit de koelkast en doe ze over op een platte schaal. Zeef de marinade; bewaar de inhoud van de zeef (de uienringen) en de vloeistof zolang in afzonderlijke kommen.
3 Verhit de rest van de olie in een koekenpan op middelhoog vuur, leg de stukken eend erin en braad ze 8–10 minuten, of tot het vel goudbruin is. Doe ze over op een schone schaal.
4 Doe de gemarineerde uienringen in de pan met de koriander en komijn, en bak ze in 5–7 minuten zacht. Roer de marinadevloeistof erdoor en breng aan de kook; draai het vuur lager, voeg de stukken eend weer toe en laat ze ongeveer 30 minuten – of tot het vlees zacht is – zachtjes sudderen. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen.
5 Meng ondertussen de ingrediënten voor de salade in een kom en voeg een beetje zeezout naar smaak toe.
6 Snijd de stukken eend (warm of koud) vlak voor het serveren in plakjes. Verdeel het uienringenmengsel over 6 borden, leg er wat plakjes eendenvlees en een handvol salade op.
Tip: Aji amarillo is online te koop bij speciaalzaken.