Deze Braziliaanse visstoofpot (Moqueca Baiana) wordt bereid met een witvis en veel kleurrijke groente. In Brazilie bestaan et twee versies van – deze komt uit Bahia en heeft Afrikaanse invloeden.
1 Snijd de vis in stukken, leg ze in een schaal en bestrooi ze met zout en peper naar smaak. Druppel het citroensap erover en laat 10 minuten marineren in de koelkast. 2 Maak in een grote koekenpan met deksel laagjes van de uiringen, tomaat en paprika. Leg de stukken vis erop en bedruppel dit alles met wat olijfolie.
2 Hak de koriander fijn, strooi het meeste erover en doe dan het deksel op de pan. Laat zo’n 15 minuten stoven op middelhoog vuur, tot de groenten zacht zijn maar niet papperig.
3 Schenk de kokosroom erbij plus een scheutje water (roer niet). Leg het deksel weer op de pan en laat nog zo’n 5 minuten stoven op laag vuur.
4 Zeef het paprikapoeder erboven en laat het nog eens 15 minuten stoven. Bestrooi met de rest van de koriander en geef de rijst erbij.
Per portie 350 kcal, 12,5 g vet (8,6 g verzadigd), 30,2 g eiwit, 31,4 g koolhydraten, 4,9 g suikers
6–8 personen
• 1 kg zeeduivel- of kabeljauwfilets
• sap van ½ citroen
• ½ ui, gepeld, in ringen
• 1½ tomaat, in plakjes
• ½ groene paprika, in plakjes
• ½ gele paprika, in plakjes
• ½ rode paprika, in plakjes
• klein bosje koriander
• 160 ml kokosroom
• 1 el paprikapoeder
• 500 g gekookte rijst, voor erbij