Bouillon met spek, rodekool & parelgort

Bouillon met spek, rodekool & parelgort

Onbewerkt is Tess Wards middle name. Met de ondertitel van haar boek ‘de verrassende kracht van onbewerkt eten’ wil ze een statement maken. ‘Veel voedsel ondergaat bewerkingsprocessen die niet op het etiket staan. Zo wordt aan het weekwater van linzen in blik veel zout en suiker toegevoegd. De linzen absorberen dat en de consument krijgt het binnen. Ook stabilisatoren, emulgatoren en andere onnodige stoffen worden toegevoegd om een product ‘lekkerder’ te laten smaken en de houdbaarheid te verlengen.’ Toch zal de jonge foodblogger nooit zeggen wat je wel en wat je niet mag eten. ‘Ieder lichaam werkt anders. De een is vegetariër en voelt zich prettig bij een levensstijl die voor iemand die veel vlees eet en suikers laat staan juist averechts werkt. Het belangrijkste is dat je luistert naar je lichaam. Koken zonder bewerkte producten is een eitje!’

Bereiding



1. Doe de parelgort in een grote pan, zet onder koud water, voeg een flinke snuf zout toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag, leg het deksel op de pan en kook gaar in 35 minuten. Giet af en doe terug in de pan.

2. Bak ondertussen de spekjes  5 minuten op hoog vuur en voeg de ui en bleekselderij toe. Zet het vuur lager en laat alles zachtjes garen. Doe de knoflook erbij, bak hem een paar minuten mee en doe de inhoud van de koekenpan bij de uitgelekte parelgort.

3. Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook, zet het vuur laag en voeg de rodekool toe. Laat alles nog 10 minuten zachtjes koken of tot de kool zacht is maar nog wel een bite heeft. Voeg zout en peper toe.

4. Meng de peterselie erdoor en voeg een flinke kneep citroensap toe. Schep het gerecht in kommen en serveer heet. Serveer met wat selderijblaadjes en geschaafde amandelen.

Credits Recepten Tess Ward  Fotografie Columbus Leth
 

Voor 4 personen

  • 200 g parelgort (of zilvervliesrijst)
  • 200 g gerookte-spekreepjes 
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 stengel bleekselderij, in plakjes (bewaar de blaadjes voor erbij) 
  • 4 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 750 ml kippenbouillon 
  • ½ rodekool, in smalle reepjes 
  • handje bladpeterselieblaadjes 
  • 1 citroen 
  • 25 g geroosterd amandelschaafsel, voor erbij


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine