‘De meeste Britten zijn dol op baked beans, maar internationaal gezien hebben ze een vrij slechte reputatie. Ik denk dat die slechte naam vooral veroorzaakt wordt door het gebruik van inferieure bonen en saus. Omdat de baked beans uit blik een plekje in onze Britse harten hebben, heb ik deze zelfgemaakte versie bedacht waarvan ik zeker weet dat hij bij iedereen in de smaak valt, zonder in te boeten aan de zoete eenvoud waar wij Britten aan gewend zijn’, aldus Jamie Oliver.
1. Maak om te beginnen de olie. Verwijder de zaadjes, hak de pepers fijn, doe ze in een pan en ris er de rozemarijnnaaldjes bij. Giet er olie bij, zet de pan 20 minuten op heel
laag vuur zodat de olie veel smaak kan krijgen en haal de pan van het vuur.
2. Verhit de oven tot 160 °C/Gasovenstand 3. Pel de tenen knoflook, snijd ze in dunne plakjes en zet ze met een flinke scheut van je chili-rozemarijnolie in een ondiepe, ovenbestendige pan op laag vuur. Pel en snipper de ui, en doe hem met het paprikapoeder bij de knoflook. Blijf 10 tot 15 minuten regelmatig roeren tot hij zacht en kleverig is. Giet er de balsamicoazijn bij en laat hem inkoken en in de groente trekken. Giet het grootste deel van het vocht van de bonen af en doe ze bij de ui in de pan. Giet de tomaten boven de pan in je hand, knijp ze een beetje fijn en doe ze er met een flinke scheut worcestersaus en een paar drupjes Tabasco bij. Laat de bonen 5 minuten koken en breng ze perfect op smaak. Maak een verkreukeld stuk bakpapier vochtig onder de kraan en dek er de bonen mee af. Zet de pan 50 minuten tot 1 uur in de oven tot het mengsel lekker dik is en onweerstaanbaar ruikt.
3. Rooster het brood pas vlak voordat je aan tafel gaat en verdeel er de warme bonen over. Rasp er naar smaak een beetje kaas over, maak het gerecht af met een paar drupjes chili-rozemarijnolie en ga aan tafel. (Het restje olie kun je in een jampotje bewaren voor een andere keer.)