Sardines- vache qui rit – rillettes

Sardines- vache qui rit – rillettes

Welk seizoen ook, een blik sardientjes en een doosje La Vache qui rit is altijd te vinden. In Spanje en Portugal serveren ze sardientjes vaak in het blikje op tafel. Daarom maken ze de blikjes zo mooi. Of zetten ze de blikjes zo op tafel omdát ze zo mooi zijn? Kip of ei–kwestie. Hoe het zij, ook aangemaakte sardientjes, op z’n Spaans of op z’n Frans, kun je in die prachtige blikjes op tafel zetten, me dunkt. Blini zijn kleine, hartige pannenkoekjes, oorspronkelijk uit Oost-Europa. Het enkelvoud ‘blin’, het meervoud blini. Dus niet ‘blini’s’, zoals ik altijd dacht. Er bestaan talloze recepten, de Franse variant die ik ken is hartig, en bestaat gedeeltelijk uit boekweitmeel. Je treft ze in de Bourgogne vaak op de borreltafel
aan, met allerlei soorten beleg.

Bereiding

  1. Giet de sardientjes af, bewaar het blikje. Doe de sardientjes in een kom en prak ze met een vork fijn. Voeg de Vache qui rits toe, prak ook fijn en meng alles goed door elkaar.

Voor de Franse variant

  1. Voeg de mosterd, bieslook en 1 eetlepel rodewijnazijn toe. Proef, voeg naar smaak peper en zout en eventueel meer azijn toe.

Voor de Spaanse variant

  1. Voeg het citroensap en de chilivlokken toe. Breng op smaak met peper en zout. Voeg naar smaak meer chilivlokken toe.
  2. Schep de rillettes terug in het sardineblikje en serveer met (zelfgemaakte) blini, of met toastjes.

Blini

  1. Verwarm de melk in een pannetje op. Zet het vuur uit als je belletjes aan de randen ziet. Meng het boekweitmeel, de bloem, gist en het zout in een kom door elkaar. Voeg de lauwwarme melk en de eidooiers toe en klop met een garde of handmixer tot een glad beslag. Laat afgedekt op een warme plek 1 uur rijzen.
  2. Wrijf een mengkom in met citroen. Klop de eiwitten in de kom stijf. Spatel het opgeklopte eiwit door het gerezen beslag.
  3. Smelt 10 gram boter in een koekenpan. Giet met een soeplepel drie of vier kleine hoopjes beslag in de pan. Laat ze op matig vuur rustig bakken tot de bovenkant droog is. Keer ze met behulp van een spatel en bak  ook de andere zijde. Bak op dezelfde manier blini van de rest van het beslag.

VOOR DE FRANSE VARIANT

  • 1 blikje sardines (200 g)
  • 5 puntjes Vache qui rit
  • 1 el grove mosterd
  • 10 g bieslook, fijngehakt
  • 1-2 el rodewijnazijn
  • peper en zout

VOOR DE SPAANSE VARIANT

  • 1 blikje sardines (200 g)
  • 5 puntjes Vache qui rit
  • 1-2 el citroensap
  • 1-2 tl chilivlokken
  • peper en zout

BLINI

  • 250 ml melk
  • 125 g boekweitmeel
  • 75 g bloem
  • 5 g gedroogde gist
  • ½ theel. zout
  • 2 eidooiers
  • ½ citroen
  • 2 eiwitten
  • 40-60 g boter

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Stem op jouw favoriet