Met boerenkool kun je veel meer dan alleen stamppot maken. Ik eet deze kool bijvoorbeeld ook graag als salade. Door er eerst een beetje azijn en zout in te masseren en hem zo even te laten staan, breek je als het ware de stugge vezels en wordt de kool zachter en makkelijker verteerbaar. Probeer op deze manier bereide boerenkool ook eens met caesardressing of met de kefirdressing van p. 169, wat krullen Parmezaanse kaas en een handje geroosterde pompoenpitten. Dat is een heel fijne combinatie.
1. Doe de boerenkool in een kom en voeg de azijn en een klein snufje zout toe. Kneed de kool 2-3 minuten met een hand, tot hij begint mee te geven. Laat de kool 30 minuten staan om wat zachter te worden.
2. Doe de knoflook en de ansjovis in de vijzel en wrijf tot een fijne pasta. Voeg de mosterd en de olijfolie toe en roer tot een dressing. Maak op smaak met peper.
3. Voeg de dressing, de pitten, de tonijn en de blokjes avocado toe aan de boerenkool en hussel alles tot een salade.
Voedingswaarden er sneetje: Koolhydraten: 7 g; Vezels: 9 g; Netto Koolhydraten: 0 g; Eiwitten: 30 g; Vetten 57 g; Calorieën: 684
Voor 2 personen
Bereiding 15 minuten + 30 minuten wachttijd
Benodigdheden