Hoewel ik gek ben op zo’n theatrale hele bloemkool die je aan tafel in stukken snijdt, kun je de bereidingstijd flink verkorten door de bloemkool in grote plakken te snijden, alsof het steaks zijn. Deze versie, met kruidige boter en gemarineerde feta, is mijn favoriet.
1. Snijd een stukje van de onderkant van de bloemkool en snijd de hele kool voorzichtig in minstens vier plakken van 2,5 centimeter dik.
2. Kneus de kardemomzaadjes en het korianderzaad in de vijzel en roer de gesmolten boter, zeezoutvlokken en chilivlokken erdoor. Bestrijk de bloemkoolplakken rondom met dit mengsel, schep de bloemkoolbladeren om met de olijfolie en zet allebei apart.
3. Schep de feta voorzichtig om met de extra vergine olijfolie, het citroensap, de citroenschil, chilivlokken, korianderzaadjes en munt en zet apart.
4. Gril de bloemkoolplakken op een goed hete barbecue 10 minuten aan de ene kant en 5-8 minuten aan de andere kant, tot ze mooi donker en net gaar zijn. Gril 10 minuten voor tijd ook de bloemkoolbladeren 2-3 minuten mee, tot ze knapperig zijn.
5. Leg de bloemkoolplakken en -bladeren op een platte schaal en bestrooi ze met de gemarineerde feta en de rest van de marinade. Dien heet op.
TIP: Bak alles wat je van de bloemkool overhebt in een beetje olie met zeezout en gerookte paprikapoeder en je hebt een lekker borrelhapje