Ik zou het liefst elke dag bagels met zalm en roomkaas eten, maar omdat dat natuurlijk niet kan, heb ik dit zalmrecept achter de hand, waar veel van dezelfde smaken in terugkomen. Er is heel veel rode ui, er zijn kappertjes en heel veel verse dille. De sesamzaadjes op het eind zijn een optie, maar ik vind dat ze een geroosterde tint geven aan de bruine botersaus. Er gebeurt in dit recept heel veel wat smaak betreft, dus serveer er gewoon een heel eenvoudige maar perfecte salade met kruiden, gestoomde broccoli en misschien wat knoflookbrood bij.
1 Verwarm de oven voor op 165 °C. Snijd de helft van de citroen in dunne schijfjes en verwijder eventuele pitjes. Bewaar de andere helft voor het sap.
2. Leg de zalm op een bakplaat met opstaande rand of in een grote ovenschaal en bestrooi hem met zout en peper.
3. Verhit de boter in een middelhoge koekenpan op middelhoog tot hoog vuur. Verwarm de boter (draai de pan af en toe rond) 2 tot 3 minuten, tot hij bruin wordt. Voeg de olijfolie, de schijfjes citroen en de helft van de uienringen toe. Bestrooi het geheel met zout en peper en bak het (af en toe husselen) 2 tot 3 minuten, tot de citroenen en de uien bruin en krokant worden (het gaat erom dat ze eerder krokant dan zacht en gekaramelliseerd zijn). Voeg de kappertjes toe.
4. Schenk het boter-citroenmengsel over de zalm. Schuif de zalm in de oven en gril hem 12 tot 15 minuten, tot hij net gaar is en nog medium rare van binnen (de zalm ziet er doorzichtiger en minder ondoorschijnend uit). Haal de zalm uit de oven.
5. Meng intussen de dille met het sesamzaad (naar keuze) in een kom en knijp een beetje sap erboven uit van de halve citroen. Strooi er zout en peper over. Verdeel dit mengsel over de zalm en leg ook de overgebleven uienringen erop.