Hugh Fearnley-Whittingstall: ‘Dit is een fantastische manier om bietjes te eten – perfect voor mensen die normaal gesproken geen fan zijn van deze prachtige groente! De koolhydraatrijke biet, peulvruchten en cashewnoten maken hier een vrij zwaar gerecht van dus je hoeft er geen rijst of brood bij op te dienen. Een schepje romige yoghurt is wel lekker, of wat geprakte avocado als vegan optie.’
1. Schil de bietjes en snijd ze in stukjes van 2-3 centimeter; je kunt het loof wassen en bewaren als het er mooi uitziet.
2. Zet een grote pan op matig vuur en schenk de olie erin. Voeg als deze heet is de ui toe. Draai als hij begint te sissen het vuur wat lager en fruit 8-10 minuten. Doe de gember, knoflook en currypasta of het kerriepoeder erbij en roerbak 2-3 minuten.
3. Roer de bietjes en cashewnoten door de specerijenmix. Schenk de passata en bouillon erbij en breng het geheel op hoog vuur aan de kook. Draai het vuur lager en kook de biet onafgedekt gaar; roer af en toe. Dit duurt circa 20 minuten of wat langer, afhankelijk van de bieten die je gebruikt. De saus dikt tijdens het koken een beetje in. Wordt het vocht te dik, schenk er dan een scheutje kokend water bij.
4. Roer 5-10 minuten voor het eind de bonen door de curry. Als je bietenbladeren of spinazie gebruikt, snijd deze dan in brede repen en roer ze erdoor.
5. Proef de curry en voeg als het nodig is zout en peper toe. Schep in warme kommen en garneer met een schep yoghurt en wat versgemalen peper.
Groente/peulvruchtenvariaties
Vervang de bietjes door blokjes pompoen of een mengsel van pompoen en pastinaak. En in plaats van bietenloof kun je ook fijngesneden snijbiet, boerenkool, zomerkool of spinazie gebruiken. Of vervang de bonen door kikkererwten.