Recept

Bengaalse samosa’s

Samosa’s behoren tot de populairste streetfoodsnacks. En zoals veel Indiase recepten worden ze in verschillende delen van het land op verschillende manieren bereid. Bengaalse samosa’s zijn relatief klein en bevatten pinda’s. Tegenwoordig zijn er ontzettend veel variaties, maar allemaal horen ze hartig, krokant en vooral gefrituurd te zijn.

Bengaalse samosa’s

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 200 g bloem, plus extra om te bestuiven
  • ½ tl zout
  • 1 tl nigellazaad (o.a. toko)
  • 40 ml zonnebloemolie

Voor de vulling

  • 4 middelgrote aardappels, heel, met schil
  • 1 tl korianderzaad
  • 1 tl komijnzaad
  • 5 tl zonnebloemolie, plus extra om in te frituren
  • 30 g pinda’s, grofgehakt
  • 15 g gemberwortel, geschild en geraspt
  • 3-4 groene chilipepers (bijvoorbeeld rawits), fijngehakt
  • 1 tl zout
  • ½ tl gemalen kurkuma
  • handje koriander, blaadjes fijngehakt

Bereiding

  1. Zeef voor het deeg de bloem in een mengkom. Voeg het zout en nigellazaad toe en meng goed. Schenk de zonnebloemolie erbij en wrijf het mengsel met je vingers tot het geen klontjes meer bevat. Schenk langzaam 100 ml water erbij en meng tot je een samenhangend deeg hebt; kneed het deeg ten minste 5 minuten tot het glad en elastisch is. Dek de kom af en laat het deeg 1 uur bij kamertemperatuur rusten.
  2. Maak intussen de vulling. Breng de ongeschilde aardappels in een pan met water aan de kook. Zet het vuur lager en kook de aardappels in 20 minuten gaar en zacht. De exacte tijd hangt af van het ras en de grootte van je aardappels. Giet af, laat de aardappels iets afkoelen en verwijder dan met je vingers de schil. Snijd ze in grove blokjes.
  3. Rooster in een droge koekenpan op laag vuur het koriander- en komijnzaad tot er olie vrijkomt en het zaad lekker ruikt. Neem de pan van het vuur, laat het zaad afkoelen en stamp het vervolgens grof in een vijzel.
  4. Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan. Bak hierin de pinda’s en het grof gemalen koriander- en komijnzaad 1 minuut. Voeg de gemberwortel en chilipepers toe en bak nog 1 minuut. Voeg het zout en de kurkuma toe, roer goed en voeg dan de in blokjes gesneden aardappels en de koriander toe. Schep het geheel voorzichtig om en bak 2 tot 3 minuten. Neem de pan van het vuur en laat het aardappelmengsel afkoelen.
  5. Neem het deeg uit de kom en verdeel in 10 gelijke porties. Draai er balletjes van en rol die vervolgens op een met bloem bestoven werkblad uit tot dunne ronde lappen met een doorsnee van 16 cm en een dikte van 2 mm. Snijd de deegcirkels doormidden en maak de randen vochtig met wat water. Vouw een halve cirkel tot een hoorntje door de rechte zijden naar elkaar te brengen en dicht te plakken. Schep wat vulling in het hoorntje, maar stop het niet te vol omdat het dan niet goed sluit en tijdens het frituren open kan gaan. Knijp de bovenkant goed dicht, leg de gevulde samosa op een bord en herhaal met de rest van het deeg en de vulling.
  6. Schenk de zonnebloemolie voor het frituren in een pan met dikke bodem en plaats die op de achterste pit van het fornuis. Als de olie 180 °C is, laat je er voorzichtig een paar samosa’s in glijden en frituur je ze in ongeveer 3 tot 4 minuten goudbruin en krokant. Schep met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op een bord met keukenpapier. Frituur zo ook de rest van de samosa’s en serveer heet of op kamertemperatuur aan vrienden en familie.