Deze versie van het licht gestoomde broodje – bekend onder de naam bapao – wordt vaak gemaakt met rijstmeel in het deeg. Door het ontbreken van vlees kan het nooit echt authentiek Aziatisch zijn. Ik heb dus alle voorzichtigheid aan de kant gezet met een umamirijke vulling van geroosterde pompoen, zoetzure komkommer en gezouten cashewnoten. Net als in de loempia’s met reepjes groente wordt er witte tarwebloem gebruikt.
1. Meng het meel, de gist, suiker en 225 ml water met een mixer voorzien van een deeghaak of met een gewone houten pollepel door elkaar. Kneed 8-10 minuten tot een glad en elastisch deeg. Het deeg zal vrij stijf zijn maar meelsoorten kunnen van elkaar verschillen en het weer kan juist heel nat of heel droog zijn, dus doe er zo nodig maximaal 1 eetlepel water of meel bij. Dek af met een vochtige theedoek en laat ongeveer 1½ uur rijzen of totdat het deeg in volume verdubbeld is. Of zet het deeg in de koelkast, laat het een nacht rijzen en breng het weer op kamertemperatuur voordat je de broodjes gaat vormen.
2. Verwarm de oven voor op 220 ºC/gasovenstand 7. Hussel de pompoen in een braadslede met de sojasaus, honing, gemberwortel, het vijfkruidenpoeder, de helft van de chilivlokken en 2 eetlepels van de sesamolie. Zet de braadslede ongeveer 30 minuten in de oven en schep de pompoenstaafjes halverwege de baktijd om. Rooster ze totdat ze glazig en zacht zijn.
3. Snijd de komkommer in reepjes, lange linten of plakjes en doe ze in een kom. Doe de rest van de chilivlokken met de mirin, kristalsuiker en rijstazijn in een klein pannetje. Breng aan de kook en laat flink pruttelen totdat het vocht in ingekookt tot 1 eetlepel. Giet over de komkommer en voeg de witte peper en de rest van de sesamolie toe. Hussel door elkaar om de komkommer een dun laagje te geven en zet 10 minuten opzij voordat je gaat eten of bewaar de komkommer maximaal 5 dagen in de koelkast.
4. Knip 16 vierkantjes van 10 cm uit bakpapier. Sla het deeg met je vuist in (om de lucht eruit te slaan) en verdeel het in 8 gelijke rondjes. Rol alle rondjes op een groot stuk bakpapier uit tot ovalen van ongeveer 12 cm lang en 9 cm breed. Plak een uitgeknipt vierkantje bakpapier boven op elk ovaal en vouw er de helft van het ovaal overheen. Leg elk broodje op een tweede vierkantje uitgeknipt bakpapier. Dek losjes af met plasticfolie en laat op een warme plaats 30 minuten rijzen.
5. Zet een grote stoompan, bij voorkeur met twee etages, met water op matig vuur en breng het water aan de kook. Rangschik de broodjes in de stoommandjes met een tussenruimte van ten minste 3 cm en stoom ze – niet te hard – 10-12 minuten totdat ze gerezen, glanzend en gaar zijn. Snijd de broodjes open, haal het papier weg en vul ze met de geroosterde pompoen, uitgelekte komkommer, reepjes lente-ui, takjes koriander en veel fijngestampte cashewnoten.
(© Emma Lee 2016)